Εξαπλώνεται η υπερμεταδοτική νέα μετάλλαξη του κορονοϊού – Η εικόνα στις ΜΕΘ

από Team MyPortal.gr
sms

Ραγδαία αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα της μετάλλαξης CH.1.1 (πρόκειται για τη νέα μετάλλαξη της Όμικρον με την ονομασία Όρθρος) που αντιστοιχούν πλέον στο 7% του συνόλου των κρουσμάτων (από τα μέσα του Δεκεμβρίου που βρέθηκε πως υπήρχε κρούσμα), ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι έφτασαν τους 153.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που αφορά στο διάστημα από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για κορονοϊό ήταν 1.535 (-12% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 219. Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον.

Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και δύο νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της εποχικής γρίπης έχουν νοσηλευτεί 55 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι.

Πόλεμος στις εφημερίες των νοσοκομείων

Τόσο η εποχική γρίπη, όσο και ο κορονοϊός πιέζουν τα νοσοκομεία και αυτό γίνεται εμφανές στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πέρσι στις 24/1/2022, στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 1.147 ασθενείς, εκ των οποίων 624 με κορονοϊό και 523 ασθενείς από άλλες παθήσεις. Στις 24 Ιανουαρίου φέτος, στις 1.164 ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά σε όλη τη χώρα, νοσηλεύονταν 959 ασθενείς. Εξ αυτών νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ 180 ασθενείς με κορονοϊό. Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ με άλλες παθήσεις ήταν 779 ασθενείς.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η γρίπη και άλλες ιώσεις ξεπέρασαν σε σφοδρότητα τον κορονοϊό, αυξάνοντας κατά πολύ τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, αλλά και στην εντατική θεραπεία.

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης οι προσελεύσεις στα επείγοντα σε κάθε εφημερία ξεπερνάει τους 1.000 ασθενείς οι οποίοι εξετάζονται. Οι ώρες αναμονής για εξέταση είναι πολλές και κατά μέσο όρο φτάνουν τις οκτώ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, από τους 1.000 ασθενείς που εξετάζονται στα επείγοντα γίνονται περίπου διακόσιες εισαγωγές.

Οι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο βρίσκουν κρεβάτι σε θάλαμο μετά από δύο ημέρες, ενώ ο μέσος όρος προσέλευσης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανέρχεται σε 800 με 900 ασθενείς, είχαν αναφέρει εργαζόμενοι του ΓΝΑ “Γεννηματάς”. Μάλιστα, έχει καταγραφεί και ο αριθμός-ρεκόρ των 1.270 ασθενών.

Ράντζα στους διαδρόμους

Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ξεκινάνε την εφημερία με κενές κλίνες λιγότερες των 100. Ως εκ τούτου είναι αναμενόμενη η ανάπτυξη δεκάδων ράντζων. Στις ενδιάμεσες ημέρες τις εφημερίας τα κρεβάτια των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο τα καταλαμβάνουν οι ασθενείς που βρίσκονται σε ράντζα ή σε χώρους στα επείγοντα αφού κατά την εισαγωγή τους δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ή ράντζο.

Σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις γιατρών παθολόγων, εργαστηριακών και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως τονίζει η ΠΕΟΔΗΝ, προκηρύσσονται συνεχώς θέσεις παθολόγων, χωρίς ενδιαφέρον και τελικά κηρύσσονται άγονες.

Από το υπουργείο Υγείας αναμένεται να υπάρχουν συνεφημερεύσεις για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Όταν για παράδειγμα θα έχει εφημερία ο “Ευαγγελισμός”, θα συνεφημερεύει και το νοσοκομείο “ΝΙΜΙΤΣ” που είναι σε κοντινή απόσταση. Παράλληλα, φαίνεται πως θα υπάρχει συνεργασία του νοσοκομείου “Αττικόν” με ιδιωτικό θεραπευτήριο για τη μεταφορά ασθενών.