Ετσι θα λειτουργούν και θα ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης(ΑΙ)

από Team MyPortal.gr
sms

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά η πραγματικότητα που θα επικρατεί σε 10 χρόνια από τώρα στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και στην λειτουργία των ασφαλιστικών εταιριών.

Σε άρθρο του, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Griffith,David Tuffley, με τίτλο “Τα υπέρ και τα κατά των ασφαλιστικών εταιρειών που αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη”, αναλύει τα νέα δεδομένα που προκαλέσει η χρήση ΑΙ στον ασφαλιστικό κλάδο.Και συγκεκριμένα γράφει:

Είναι μια καινούρια ημέρα όχι πολύ μακριά στο μέλλον. Ξυπνάς; το ρολόι σας έχει καταγράψει πόσο χρόνο έχετε κοιμηθεί και παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό σας και την αναπνοή. Οδηγείτε στην εργασία. οι αισθητήρες αυτοκινήτων παρακολουθούν την ταχύτητα και το φρενάρισμα. Λαμβάνετε κάποιο πρωινό στο δρόμο σας, πληρώνοντας ηλεκτρονικά. η συναλλαγή και το περιεχόμενο σε θερμίδες του γεύματός σας καταγράφονται.

Στη συνέχεια, έχετε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Καλείτε την ασφαλιστική σας εταιρεία. Η κλήση σας απαντά αμέσως. Η φωνή στο άλλο άκρο γνωρίζει το όνομά σας και σας μιλάει φιλικά για τη γάτα σας ‘η τι έκανε η αγαπημένη σας ομάδα ποδοσφαίρου το Σαββατοκύριακο.

Μιλάτε σε ένα chat-bot. Ο λόγος για τον οποίο “ξέρει” τόσο πολλά για εσάς είναι επειδή η ασφαλιστική εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κλέψει πληροφορίες για εσάς από τα κοινωνικά μέσα. Ξέρει περισσότερα, διότι έχετε συμφωνήσει να παρακολουθεί τις προσωπικές σας συσκευές σε αντάλλαγμα για φθηνότερα ασφάλιστρα.

Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των ασφαλιστικών στελεχών πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία μέσα σε λίγα χρόνια. Μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους φουτουριστές McKinsey, η τεχνητή νοημοσύνη θα σημαίνει ότι τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου και ασφάλισης ζωής θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με το αν αποφασίζετε να πάρετε μια διαδρομή.

Θα σας πωλούνται ασφάλειες με την υπόσχεση πιο εξατομικευμένης εξυπηρέτησης, ταχύτερης διεκπεραίωσης αξιώσεων και χαμηλότερων ασφαλίστρων – και οι υποσχέσεις αυτές θα εκπληρώνονται, ως επί το πλείστον.

Υπάρχουν όμως και δεοντολογικοί κίνδυνοι – η ιδιωτική ζωή των δεδομένων και οι διακρίσεις μεταξύ τους. Μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας για να υπολογίσει πόσα θα είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για κάλυψη. Μπορεί να πωλήσει τις πληροφορίες σε τρίτους. Το AI μπορεί να αποφασίσει ότι έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας της ηλικίας σας, του φύλου, του εισοδήματος ή της εθνικότητάς σας.

Για να προσφέρει χαμηλότερα ασφάλιστρα, ένας ασφαλιστής πρέπει να γνωρίζει ότι ένα άτομο είναι, στην πραγματικότητα, χαμηλότερος κίνδυνος. Η τεχνολογία ενεργοποίησης είναι το διαδίκτυο των πραγμάτων, το συλλογικό όνομα για τα δισεκατομμύρια των συνδεδεμένων στο διαδίκτυο αισθητήρων που είναι ενσωματωμένα σε κάθε είδους αντικείμενα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Είναι σε τηλέφωνα, ρολόγια, αυτοκίνητα, ιχνηλάτες γυμναστικής, βοηθοί στο σπίτι και πολλά άλλα πράγματα. Συλλογικά σχηματίζουν ένα “οικοσύστημα” αισθητήρων.

Τα δεδομένα που συλλέγονται με την πάροδο του χρόνου επιτρέπουν στον ασφαλιστή να διαμορφώσει ένα προφίλ κινδύνου με εξατομικευμένη προσαρμογή βασισμένο στην πραγματική συμπεριφορά ενός ατόμου, μια πρακτική γνωστή ως τιμολόγηση πολιτικής συμπεριφοράς.

Για να μειώσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας και του περιεχομένου σας, η ασφαλιστική εταιρεία θα μπλοκάρει στον κόμβο AI που τρέχει το “έξυπνο σπίτι” σας μέσω του οικοσυστήματος των αισθητήρων.

Εάν υπάρχει ένα περιστατικό διαρρήξεων στη γειτονιά, ο κεντρικός κόμβος θα γνωρίζει, επειδή συνδέεται με το δίκτυο του ασφαλιστή. Κλειδαριές και συναγερμοί μπορούν ενεργοποιηθούν και η αστυνομία καλείται με την πρώτη ένδειξη του προβλήματος. Για τη διαχείριση του κινδύνου πυρκαγιάς, οι αισθητήρες θα παρακολουθούν τη θερμότητα, την υγρασία και θα ανιχνεύουν τον καπνό. Εάν η σόμπα παραμείνει αναμμένη, ο κεντρικός κόμβος θα την απενεργοποιήσει πριν γίνει πρόβλημα.

Για να υπολογίσει χαμηλότερα ασφάλιστρα ασφάλισης αυτοκινήτου, η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να θέλει να παρακολουθεί τον τρόπο που οδηγείτε και συντηρείτε το αυτοκίνητό σας.

Τα ασφάλιστρα ασφάλισης υγείας ενδέχεται να απαιτούν την πρόσβαση του ασφαλιστή στα ιατρικά σας αρχεία και τη χρήση ενός ιχνηλάτη ικανότητας.

Διαβάστε το πλήρες περιεχόμενο του άρθρου στα Αγγλικά στην πηγή theconversation.com