Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Κατεχομένων

από Team MyPortal.gr
sms

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την προσπάθεια της νομιμοποίησης δια του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών του Ψευδοκράτους στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν επιμένει να προκαλεί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον επικεφαλής του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με το a-haber τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε ότι  η οικογενειακή φωτογραφία ολοκληρώθηκε με το ψευδοκράτος να γίνεται μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, και  πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μαζί σύμφωνα με «το ιστορικό κάλεσμα» που έκανε στη διεθνή κοινότητα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες είχε στραφεί εναντίον όσων επέκριναν την προσπάθεια της Άγκυρας να αναγνωρίσει από το …παράθυρο το Ψευδοκράτος.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών το Μεξικό, Μαρσέλο Έρμπραντ, στην Άγκυρα, τόνισε ενοχλημένος ότι «η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε θέματα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών», αναφερόμενο στην δήλωση του μπλοκ για το γεγονός ότι η Τουρκία έκανε το Ψευδοκράτος κράτος πάρατηρητή στον Οργανισμό.

Σε γραπτή δήλωση του προ ημερών ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία “σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών”.

O κ. Στάνο προσέθετε ότι “η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών” .

Παράλληλα σημείωνε ότι η ΕΕ “έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

“Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”, υπογράμμιζε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.