Ερντογάν: Σουηδία, Φινλανδία να παραδώσουν 130 «τρομοκράτες» για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΣουηδία και η Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 “τρομοκράτες” στην Τουρκία προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν πέρυσι αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τα 30 κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν τις υποψηφιότητες τους.

Η Τουρκία έχει πει ότι η Σουηδία ειδικότερα πρέπει πρώτα να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε αυτό που θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και μια ομάδα που κατηγορεί για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

“Είπαμε κοιτάξτε, αν λοιπόν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες σας, δεν μπορούμε να το περάσουμε (την έγκριση της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο ούτως ή άλλως”, δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλια αργά την Κυριακή, αναφερόμενος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον τον περασμένο Νοέμβριο.

“Για να περάσει αυτό από το κοινοβούλιο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες”, είπε ο Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν μια τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα “εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία ταχέως και διεξοδικά”, λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές πληροφορίες και τηρώντας όλο το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε το Σάββατο ότι ο χρόνος τελειώνει για να επικυρώσει το κοινοβούλιο της Τουρκίας τις αιτήσεις πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που αναμένονται τον Μάιο.

Τη Δευτέρα ο Σουηδός Κρίστερσον δήλωσε ότι η χώρα του ήταν σε “καλή θέση” για να εξασφαλίσει την επικύρωση της υποψηφιότητας της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ.