Έργα για την επόμενη ημέρα και τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030

Τζιτζικώστας Απόστολος

του Απόστολου Τζιτζικώστα

Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Βρισκόμαστε, μετά από δεκαεπτά μήνες υγειονομικής κρίσης, σε ένα μεταίχμιο. Από τη μία  πλευρά βλέπουμε πως η πανδημία δεν υποχωρεί γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο πισωγύρισμα. Από την άλλη πλευρά όμως, η πρόοδος στην πορεία των εμβολιασμών και η αναπόφευκτη ανάγκη να βρούμε ξανά τη ζωή μας, οδηγούν το βλέμμα μας στην επόμενη μέρα. Ο σχεδιασμός της εποχής  μετά την πανδημία, δεν μπορεί να περιμένει, αντίθετα όλο αυτό το διάστημα, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλέψαμε με συνέπεια και μεθοδικότητα για να μην χάσουμε ούτε χρόνο, ούτε πόρους.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, κατά τη διάρκεια της κρίσης, δώσαμε βάση αφενώς στην οικονομία, όπου με το πρόγραμμα «Διέξοξος» ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, στηρίξαμε με επιχορήγηση και όχι δανεισμό, περίπου 7.000 τοπικές επιχειρήσεις και 25.000 θέσεις εργασίας και αφετέρου αξιοποιήσαμε 80 εκαταμμύρια ευρώ εξοπλίζοντας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πέρα όμως από τις άμεσες προτεραιότητες που δημιούργησε η πανδημία, δεν σταματήσαμε λεπτό να δουλεύουμε για τον στόχο μας τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030. Όραμά μας είναι να χτίσουμε μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.

Αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί 1036 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους τομείς. Στην επιχειρηματικότητα, μαζί με το πρόγραμμα «Διέξοξος», αξιοποιούμε συνολικά 349 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των τοπικών επιχειρήσεων με στόχο, την αύξηση των επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος. Στην εκπαίδευση, χρηματοδοτούμε την κατασκευή 18 νέων σχολείων, όπως επίσης και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Κέντρων και των Επιμελητηρίων. Στον πολιτισμό, χρηματοδοτούμε την κατασκευή του νέου Μουσείου Βεργίνας, τις εργασίες προστασίας και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, ενώ επίσης χρηματοδοτούμε τις εργασίες συντήρησης και προβολής 127 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Παράλληλα, στο Περιβάλλον και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής θωρακίζουμε 19 πόλεις με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, προχωράμε σε έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, ξεκινάμε την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, ενώ αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, καθώς και κατοικιών στις οποίες διαμένουν συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης, στο Δίκτυο Υποδομών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε την ενοποίηση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ένα έργο που θα αποτελέσει την νέα ταυτότητα της πόλης. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούμε με 20 εκατομμύρια ευρώ τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, την ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας, ενώ έχουμε εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ. Επίσης, δρομολογήσαμε και μαζί με το Δήμο Θεσσαλονίκης προχωράμε σε τρεις σημαντικές αναπλάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, της πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της πλατείας Διοικητηρίου. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τα έργα κατασκευής της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, τις εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις υπολειπόμενες εργασίες στο Κόμβο Κ16, στη συμβολή της ΠΑΘΕ με την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, τα έργα στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη, στο τμήμα από τον Κόμβο Ασσήρου έως τη Νέα Σάντα. Επίσης, ο Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, του οποίου η κατασκευή υπήρξε από την πρώτη στιγμή δέσμευσή της διοικησής μας, μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης

Τέλος, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε έτοιμοι και στο νέο ΕΣΠΑ, με πλήρη και κοστολογημένα σχέδια, με δράσεις και έργα, για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την κυκλική οικονομία, τις πράσινες και ψηφιακές υποδομές, την ενίσχυση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου υποδομών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα μία από τις πρώτες δράσεις μας στο νέο ΕΣΠΑ θα είναι και πάλι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων, αντίστοιχο με το «Διέξοξος», γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν και στη φάση της ανάκαμψης.

 

Οι Περιφέρειες της χώρας, τα τελευταία δέκα χρόνια, και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και κατά την πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσαν φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Και τώρα οι Περιφέρειες είναι έτοιμες να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για να περάσει η Ελλάδα στην επόμενη ημέρα. Πλέον, είναι κοινή η πεποίθηση ότι πρέπει να περάσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, θα αφουγκράζεται καλύτερα της ανάγκες τις κοινωνίας και θα σχεδιάζει δράσεις από τη βάση προς τα επάνω.  Είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και στη χώρα μας, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Είμαι βαθειά πεπεισμένος πως τώρα είναι η ώρα να κάνουμε και στην Ελλάδα αυτό το βήμα καθώς οι Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας.

No Comments Yet

Comments are closed