Έρευνα GPO: Στο 9,2% η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ

από Team MyPortal.gr
sms

Προβάδισμα με απώλειες για την κυβέρνηση – Νέα δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ

Με 9,2% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στο Οικονομικό Βαρόμετρο Ιανουαρίου 2022, που διενέργησε η GPO. Η κυβερνητική πλειοψηφία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σοβαρές δημοσκοπικές πιέσεις που δέχεται, καθώς καταγράφονται οι επιπτώσεις από τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε συνδυασμό με την πανδημία και το κύμα ακρίβειας. 

Ωστόσο, τις απώλειες αυτές δεν τις καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που σημειώνεται νέα δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ. 

Παρατηρούμε ότι και τα δύο κόμματα έχουν απολέσει δυνάμεις μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Η υποχώρηση όμως και των δύο κομμάτων μπορεί να ερμηνευτεί από την ξαφνική δημοσκοπική εκτόξευση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ που μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του καταγράφει μια συνεχόμενη ανοδική τάση φτάνοντας σήμερα στο 14,4%.

Το ΚΚΕ εμφανίζεται ενισχυμένο με 6,2%, έναντι 5,5% της δημοσκόπησης του Δεκεμβρίου με την Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ25 να παραμένουν σταθεροί με ποσοστά περί του 4% και 3% αντίστοιχα.

Η έρευνα της GPO, η οποία έγινε από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2022, με δείγμα 1000 ατόμων, ηλικίας από 17 ετών και άνω.

Η κυβέρνηση βρίσκεται δημοσκοπικά αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο σημείο της, καταγράφοντας ποσοστό 31,2%, έχοντας απολέσει τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν η δημοσκοπική της επίδοση βρισκόταν στο 35,2%. 

Στο νέο Οικονομικό Βαρόμετρο της GPO για το powergame.gr, εκτός των κλασικών και σταθερών δεικτών, διερευνήθηκαν ζητήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα.

Κυρίαρχο θέμα των προηγούμενων ημερών υπήρξε η κακοκαιρία που έπληξε μεγάλο τμήμα της χώρας  -της Αττικής συμπεριλαμβανομένης- και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο οδικό, το σιδηροδρομικό και το ενεργειακό δίκτυο. 

Συγκεκριμένα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό με τον πολύωρο εγκλωβισμό χιλιάδων αυτοκινήτων, οι πολίτες σε ποσοστό 35,5% επιρρίπτουν την ευθύνη κυρίως στην εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, ενώ για το 30,5% του δείγματος βασικός υπεύθυνος για την ταλαιπωρία των πολιτών υπήρξε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, οι χειρισμοί του οποίου αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί.

Το 6,5% θεωρεί ότι η σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου δεν επέτρεψε την ορθότερη διαχείριση του θέματος, ενώ ένας στους τέσσερις πολίτες (25,1%) απαντά αυθόρμητα ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνετέλεσαν στην κατάσταση που δημιουργήθηκε. 

Όσον αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν σε άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, εκεί οι ευθύνες βαρύνουν κατά βάση την Περιφέρεια Αττικής σε ποσοστό 37,5% και ακολούθως το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με 19,4%. 

Η συνολική διαχείριση της κακοκαιρίας από τον κρατικό μηχανισμό κρίνεται αρνητικά από το 79,1% των πολιτών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποδίδουν ευθύνες σε ποσοστό 87,3% στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην προκειμένη περίπτωση.  

Εξίσου αρνητική σε ποσοστό 89,2% είναι και η κριτική που ασκείται στο σύνολο των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρεια), καθώς η συμβολή τους με ελάχιστες εξαιρέσεις κρίνεται ελλιπέστατη και ανεπαρκής. 

Θετικά αντιμετωπίζεται από το 56,6% του συνόλου η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει από την Αττική Οδό την καταβολή αποζημίωσης ύψους 2.000 ευρώ, έναντι 40,9% που δεν πείστηκε από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Οι πολίτες τοποθετήθηκαν και στο άλλο μεγάλο πολιτικό ζήτημα της προηγούμενης εβδομάδας, την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. 

Με βάση λοιπόν αυτά που άκουσαν ή είδαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολόγησαν θετικά σε ποσοστό 43% την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, έναντι 46,2% που κρίνουν αρνητικά όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης. 

Θετικά αξιολογεί την παρουσία του κ. Τσίπρα το 28,3% έναντι 60,7% που εκφράζει αρνητική άποψη, ενώ όσον αφορά τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας αλλά τάχθηκε κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το 27,1% συμφωνεί με την παραπάνω απόφαση, ενώ το 66% διαφωνεί, καθώς τη θεωρεί μάλλον ανακόλουθη.

Συνολικά το 38,5% των πολιτών τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών έναντι του 60,1% που δεν επιθυμεί την παραίτηση της Κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή σε εκλογική αναμέτρηση.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως έχουμε δει και σε παλαιότερες έρευνες δεν επιθυμεί σε γενικές γραμμές τη διατάραξη του εκλογικού κύκλου και τις πρόωρες εκλογές που στις περισσότερες περιπτώσεις εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Η καταγεγραμμένη δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ έχει δημιουργήσει ρεύματα μετατοπίσεων μεταξύ των ψηφοφόρων, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση στον ευρύτερο πολιτικό χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Μεταξύ λοιπόν του κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη το 30,1% του δείγματος θεωρεί ότι εκφραστής του κέντρου είναι ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με τον Πρωθυπουργό να ακολουθεί με 26,4% και τον κ. Τσίπρα με 19,4%. 

Στο χώρο της κεντροαριστεράς ο ανταγωνισμός μεταξύ των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ είναι ακόμη πιο έντονος με τον κ. Ανδρουλάκη να καταγράφει βραχεία κεφαλή με 40,4% έναντι 39,6% του κ. Τσίπρα.

Στους σταθερούς οικονομικούς δείκτες της έρευνας, η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά το 62,9% των Ελλήνων που σε ποσοστό 46,2% είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών ως απόρροια της πανδημίας.

Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα παραμένουν δυσοίωνες με το 46,8% του δείγματος να αναμένει επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής του κατάστασης έναντι μόλις 13,3% που περιμένει βελτίωση και 37% που θεωρεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν σταθερά. 

Αρνητικές παραμένουν οι εκτιμήσεις και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας με το 51,9% να δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της έναντι 25,6% που αναμένει βελτίωση. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι παρά το γενικό αρνητικό κλίμα ο συγκεκριμένος δείκτης εμφανίζεται βελτιωμένος κατά 7,5% ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου που βρισκόταν στο 18,1%.

Το 46,2% πιστεύει ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά όλο αυτό το διάστημα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, η μεγάλη πλειοψηφία, ωστόσο, σε ποσοστό 73,8% θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν επαρκούν και δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Στον πίνακα της δημοφιλίας των Υπουργών της Κυβέρνησης δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις με εξαίρεση τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής κ. Στυλιανίδη, για τον οποίο οι αρνητικές γνώμες αυξάνονται κατά 21,3% και πηγαίνουν από το 42,3% του Δεκεμβρίου στο 63,6% σήμερα.