Έρευνα: 3 στους 4 θέλουν κατάργηση της απλής αναλογικής στους Δήμους

από Team MyPortal.gr
sms

Με την κατάργηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στους Δήμους, όπως προωθεί η κυβέρνηση, συμφωνεί το 73% των πολιτών σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ) και παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο πλαίσιο το 62% θεωρεί ότι με την απλή αναλογική δεν εξελέγησαν οι δημοτικές διοικήσεις που ήθελαν οι ψηφοφόροι, ενώ το αντίθετο πιστεύει σχεδόν ένας στους τρεις (32%). Έτσι το 73% συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της απλής αναλογικής ενώ συμφωνεί μόνο το 20%.

Το 71% εκτιμά επίσης πως με την απλή αναλογική δημιουργούνται προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων ενώ το 23% εκτιμά ότι με αυτό το εκλογικό σύστημα η εκπροσώπηση είναι δικαιότερη.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των πολιτών σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση της χρηματοδότησης τους από τον προϋπολογισμό: συμφωνεί το 55%, ενώ διαφωνεί το 37%. Επίσης, το 81% συμφωνεί με την συμμετοχή ιδιωτών στη αποκομιδή των απορριμμάτων, προοπτική με την οποία διαφωνεί το 17%.

Όσον αφορά τα θέματα, στα οποία θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα οι νέες δημοτικές αρχές οι ερωτηθέντες τα αξιολογούν ως εξής: καθαριότητα 87%, έργα υποδομών 54%, κυκλοφοριακό 53%, αστικές συγκοινωνίες 52%, ψηφιακές υπηρεσίες 49%, περιβάλλον 35%, σχολική στέγη 20%, αύξηση τουριστικής κίνησης, ανάδειξη ιστορικών μνημείων από 17%.

Η παρουσίαση της έρευνας έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΛΙΝΕΚΑ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜΘ. Την έρευνα παρουσίασε ο διευθυντής της Interview Δημήτρης Βασιλειάδης και την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Βαγγέλης Πλάκας.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επανέλαβε την αντίθεσή του στην απλή αναλογική σημειώνοντας πως ευτυχώς υπήρχαν αλλαγές τον Κλεισθένη ώστε να μπορέσει να ασκηθεί διοίκηση σε κάποιο βαθμό. Πρόσθεσε πως στο Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει κυβερνησιμότητα με ένα εξαιρετικό διοικητικό σχήμα απο όλους τους χώρους. “Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο Κλεισθένης και επιτέλους να μπούμε σε ένα μοντέλο – κυρίως για τους μεγάλους δήμους της χώρας – σε μια λογική μητροπολιτικής διοίκησης», τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Επισήμανε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα κατώτατο πλαφόν για την είσοδο κάποιας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο και παράλληλα ένα μπόνους για την παράταξη αυτού που εκλέγεται δήμαρχος, ίσως όχι τόσο μεγάλο όσο τα 3/5 που ίσχυει.

Για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους σχολίασε πως ήδη πριν την μείωσή του είχε πει ότι αυτοί οι πόροι δεν αρκούν να καλύψουν καν την αντίστοιχη κατάργηση των ΚΑΠ.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και θετικός για τη συμμετοχή ιδιωτών στην Καθαριότητα, όπου αυτό απαιτηθεί και χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στους μόνιμους υπαλλήλους. Επισήμανε πως είναι υπέρ των συνεργιών και συνεργασιών αλλά δεν κατέστη δυνατό να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες στο Δήμο Καλαμαριάς.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός επίσης εμφανίστηκε και αυτός επιφυλακτικός όσον αφορά τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. “Η απλή αναλογική είναι το πιο δημοκρατικό μέτρο αλλά δεν υπάρχει ακόμη η πολιτική ωριμότητα να αξιοποιηθεί”, τόνισε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες στελέχη της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, η πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Καλαμαριάς Μαίρη Τσιραμπίδου, η γενική γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς Ελένη Φύκα, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΒΡΕΠΟΜ Κώστας Ιακώβου. Επίσης οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας και Στράτος Σιμόπουλος.

Δείτε όλη την έρευνα:  Παρουσίαση_ΕΛΙΝΕΚΑ