Έρχονται μπόνους σε νοικοκυριά για οικονομία στο ρεύμα – Επιστροφή χρημάτων;

από Κρινής Παναγιώτης
sms

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει μπόνους στους φορείς της γενικής κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Το σχέδιο θερμοστάτης αναμένεται να ανακοινωθεί ενδεχομένως και σήμερα (8/6) και θα προβλέπει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς. Περιλαμβάνει επίσης και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Και όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Τι αφορά τα νοικοκυριά

Ωστόσο εξετάζονται και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά, μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης της κατανάλωσης με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και αυξημένη επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει στις 15 Ιουνίου για την επιστροφή των επιδοτήσεων έως 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις Δεκεμβρίου 2021 έως Μαϊου 2022, διευκολύνει την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Συνεπώς η σύνδεση της εξοικονόμησης με την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος ανοίγει τον δρόμο και για τη μεταφορά κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.