Του Βαγγέλη Πλάκα, Δημοσιογράφου
Και τώρα που απέκτησε ο νέος φορέας αρχηγό ας δούμε επιτέλους τις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο για να γίνουν και τα βαφτίσια του αλλά κυρίως να καθοριστεί το πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα και οι θέσεις του.
Η ενότητα της επόμενης ημέρας που επικαλούνται όλοι θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από αυτό διότι δεν είναι μικρές οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των υποψηφίων σε μια σειρά στρατηγικών πολιτικών θεμάτων, όπως π.χ. τη στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ αλλά ακόμη και το ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Καμίνης θέλει να θεσμοθετήσει “τάση” μέσα στο νέο κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει πως θα λειτουργεί με “πολιτική αυτονομία” και πως τους συσχετισμούς θα τους καθορίσουν όσοι ψήφισαν και συμμετέχουν στο ιδρυτικό συνέδριο. Είναι προφανές ότι και οι δύο και προφανώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που θα επιχειρήσει να φέρει όσο μεγαλύτερο μέρος από το “Ποτάμι” στο νέο κόμμα, θα διεκδικήσουν εσωκομματικό ρόλο την επόμενη ημέρα. Οι Καμίνης και Θεοδωράκης προφανώς βέβαια με λιγότερη δυναμική λόγω του αποτελέσματος του πρώτου γύρου που διέψευσε τις προσδοκίες τους αλλά και πολλές εκτιμήσεις. Το αντίθετο όμως ισχύει για τον Νίκο Ανδρουλάκη που μπορεί να βγήκε δεύτερος είναι, ωστόσο, αναμφίβολα και ο ίδιος νικητής με το υψηλό ποσοστό και του πρώτου και του δεύτερου γύρου που απέσπασε και τον καθιστά ισχυρό εσωκομματικό πόλο. Και μπροστά σε αυτά η Φώφη Γεννηματά πέτυχε μεν μια καθαρή επικράτηση στις εκλογές ωστόσο όχι μια θριαμβευτική νίκη που θα τις επέτρεπε να λειτουργήσει εν λευκώ και οφείλει να λάβει υπόψη της τις εσωτερικές ισορροπίες.