Επιτέλους, ανοίξτε την εστίαση με μέτρα!

Xθες κατά τις 8μιση το βράδυ επέστρεφα από τη δουλειά στο σπίτι μου στα δυτικά μέσω της Τσιμισκή.  Ειλικρινά, τέτοιο μποτιλιάρισμα συναντώ μόνο τις περιόδους της ΔΕΘ και των γιορτών.  Τα αυτοκίνητα εκατοντάδες πήγαιναν σημειωτόν στην κεντρικότερη οδό της πόλης και μάλιστα δίχως φορτοεκφορτώσεις στα αριστερά ή αστικά λεωφορεία στα δεξιά του δρόμου.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται πλέον έκαναν τον κύκλο τους και δεν είναι αποτελεσματικά.  Η δε παντελής απουσία ελέγχων ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι ισχύουν αλλά δεν χρειάζεται να εφαρμόζονται.  Η υπεύθυνη πολιτεία όταν αποφασίζει ένα μέτρο δεν μπορεί να επαφίεται στην ατομική ευθύνη αλλά έχει υποχρέωση να ελέγχει την τήρησή του.  Όλοι έχουμε πει σε συζητήσεις μας τον τελευταίο καιρό: «ε, και ποιος άλλωστε ελέγχει;».

Δεν είναι σκοπός του παρόντος σημειώματος η αναζήτηση ευθυνών σε μια διελκυστίνδα μεταξύ ελέγχων της πολιτείας και ατομικής ευθύνης.  Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Όταν επομένως κάτι δεν είναι αποτελεσματικό τότε πρέπει να αλλάζει, απαιτούνται ευέλικτες αποφάσεις και λύσεις.

Κορωνίδα είναι το θέμα της εστίασης.  Καθημερινά όλη η πόλη γίνεται ένα υπαίθριο καφέ-μπαρ.  Δεν είναι μόνο τα γνωστά νεανικά στέκια στο κέντρο της πόλης που γεμίζουν από νεαρούς που πίνουν το ποτό τους είναι σχεδόν κάθε πλατεία, κάθε κατάστημα take away που συγκεντρώνεται κόσμος για να πιει καφέ και να συναναστραφεί με την παρέα του.  Όταν δε πίνεις καφέ ή ποτό και συζητάς, δεν φοράς μάσκα, μιλάς πιο έντονα, γελάς.  Ο,τι ακριβώς θέλει ο ιός για να μεταδοθεί.

Κατά τη γνώμη μου η μόνη λύση στο περιβάλλον αυτό της κόπωσης, της μη εφαρμογής των μέτρων αλλά και της απουσίας ελέγχων είναι να ανοίξει άμεσα η εστίαση.  Στους εξωτερικούς χώρους, με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και προϋποθέσεις και πεπερασμένο αριθμό πελατών, με ευθύνη των ιδιοκτητών για τον αριθμό των πελατών και ελέγχους από τα αρμόδια όργανα.  Είμαι βέβαιος πως ούτε συνωστισμός θα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια θα υπάρχει.

No Comments Yet

Comments are closed