Επιτακτική ανάγκη η ανάπλαση της ΔΕΘ, χωρίς πισωγυρίσματα

από Γεωργιάδης Βασίλης
sms

Το ζήτημα ανάπλασης της ΔΕΘ απασχολεί την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, για σχεδόν μία δεκαετία. Μετά από πληθώρα συζητήσεων, διαβουλεύσεων, ζυμώσεων αλλά και αντιμετώπισης γραφειοκρατικών και άλλων διαδικαστικών προβλημάτων, το project  δείχνει να μπαίνει στην «τελική ευθεία» με το Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό να προχωράει απρόσκοπτα. Ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν τα πλέον διακεκριμένα αρχιτεκτονικά γραφεία παγκοσμίως, καθώς αφορά ένα έργο πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες, ακούγονται αρκετές απόψεις και φωνές, οι οποίες προσπαθούν να καθυστερήσουν ή και να ανακόψουν την πορεία του έργου. Μετεγκατάσταση σε άλλη περιοχή, δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην υφιστάμενη περιοχή, αλλαγή των όρων του εν ενεργεία διαγωνισμού κ. τ. λ., είναι μερικές από τις θέσεις που εκφράζονται. Δεν πρέπει να αγνοούμε, πως η επιλογή της βέλτιστης λύσης για τέτοιου είδους projects ποτέ δεν έχει μία και μοναδική, απόλυτα και καθολικά ορθή απάντηση. Υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες σταθμίζονται ανάλογα με τα θετικά και αρνητικά που παρουσιάζουν, προκειμένου να επιλεγεί η λύση η οποία μεγιστοποιεί την οικονομική και κοινωνική ωφέλεια για τους πολίτες. Πρόκειται προφανώς για βήματα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί ήδη, μιας και η επιλογή της λύσης της ανάπλασης είναι αποτέλεσμα συζητήσεων και ζυμώσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί από ατέρμονες συζητήσεις επί συζητήσεων, διαβουλεύσεις, αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις. Επιθυμούν να δουν  έργα, τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Με το Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανάπλαση της ΔΕΘ εν εξελίξει, δεν μπορούμε να συζητάμε για ολική επανεκκίνηση του project, για επιστροφή στο στάδιο των διαβουλεύσεων του 2012, με επακόλουθο αυτών μία ακόμη δεκαετία απραγίας. Η ανάπλαση της ΔΕΘ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ένα ακόμα Μετρό Θεσσαλονίκης και οι τοπικές κοινωνίες, φορείς, επιμελητήρια οφείλουν να συνδράμουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αποπεράτωση της ανάπλασης.

Επισημαίνεται ότι το τρέχον project αφορά την υλοποίηση μιας βιοκλιματικής κατασκευής υψηλής αισθητικής, καθώς και τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πρασίνου, το οποίο θα αποδοθεί στην πόλη για αναψυχή, διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων και θα αποτελέσει «πνεύμονα» οξυγόνου για τους πολίτες. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το 2026 και θα δημιουργήσει μέχρι και 1500 θέσεις εργασίας στην περιοχή, προσφέροντας οικονομική ωφέλεια ύψους έως και 500 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και όλοι οι τεχνικοί, παραγωγικοί και οικονομικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στο σχέδιο της ανάπλασης.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Με τη δεκαετία της κρίσης οριστικά πίσω μας, η Θεσσαλονίκη οφείλει να μπει άμεσα σε ράγες οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η ανάπλαση της ΔΕΘ επιβάλλεται να προχωρήσει απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί στην ώρα της βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να απολαύσουν οι πολίτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής τα οφέλη που θα προκύψουν. Ο χρόνος για λόγια έχει πλέον παρέλθει. Ώρα για έργα!