Επίδομα θέρμανσης: Με προκαταβολή απαντά το ΥΠΟΙΚ στο κύμα αυξήσεων στην ενέργεια

Το σχέδιο προβλέπει άμεση πληρωμή μέρους του επιδόματος για τους 700.000 δικαιούχους που εισέπραξαν και πέρυσι και πίστωση του υπόλοιπου ποσού μόλις υποβληθούν τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι έως το τέλος του χρόνου να έχει φτάσει στους δικαιούχους το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 170 εκατ. ευρώ που αποτελούν για φέτος το επίδομα θέρμανση. Στόχος είναι το επίδομα να αποτελέσει κίνητρο για την αγορά πετρελαίου παρά την εκτόξευση των τιμών κοντά στο 1,2 ευρώ το λίτρο στην Αττική και ακόμα ακριβότερα στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το ημερολόγιο για τους 1,4 εκατομμύριο φετινούς δικαιούχους προβλέπει:

  • Έως τις 10 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από όλους τους δικαιούχους.
  • Έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι περυσινοί δικαιούχοι θα λάβουν υπό μορφή προκαταβολής ποσό επιδόματος ίσο με τα περυσινά χρήματα που έλαβαν ως επιδότηση.
  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου, οι περυσινοί δικαιούχοι θα εξοφληθούν το συνολικό επίδομα που δικαιούνται φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς.
  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα έχουν λάβει το επίδομα που τους αναλογεί και οι νέοι δικαιούχοι, μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται σημαντικά, ενώ το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 59% για μια οικογένεια με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 παιδιά.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ για όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

 

No Comments Yet

Comments are closed