Ένθετο Οικονομία – Ελληνικό Δημόσιο: Κάλυψε το 50% του ετήσιου κόστους δανεισμού

από Team MyPortal.gr
sms

Το 50% του ετήσιου στόχου δανεισμού από τις αγορές κάλυψε ο ΟΔΔΗΧ μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου. Οι προσφορές έφτασαν στα 22 δισ. ευρώ, με  το ελληνικό δημόσιο να αντλεί τελικά 3,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 4,35%. Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 1,84%  και τις προσφορές τότε, να ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Για επιτυχημένη έκδοση τόσο ως προς τη ζήτηση όσο και ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο σκέλος της ενέργειας, η ραγδαία πτώση που καταγράφεται τις τελευταίες 3 εβδομάδα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, αντανακλάται πλέον και στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη η μεγαβατώρα στην Ελλάδα υποχώρησε στα 86 ευρώ από 204 που ήταν μόλις πριν 2 ημέρες. Στην Ευρώπη, η χαμηλότερη τιμή για ακόμα μία φορά καταγράφεται στην Ιβηρική Χερσόνησο στα 21 ευρώ και η υψηλότερη στη Γαλλία στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συστήματος “Εργάνη” για το 2022 καταγράφεται σημαντική αύξηση της απασχόλησης αλλά και των αποδοχών σε σχέση τόσο με την προηγούμενη χρονιά όσο και με το 2019

Αυξημένες πωλήσεις κατέγραψαν τα σούπερ μάρκετ το 2022, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Nielsen IQ. Ωστόσο, η άνοδος αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις πληθωριστικές πιέσεις που επικράτησαν στην αγορά, καθώς οι πωλήσεις σε όγκο εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο.
Φρένο στην κατασκευή νέων ακινήτων βάζουν οι αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών, και το υψηλό κόστος δανεισμού. Την ίδια ώρα, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών παραμένουν στα ύψη, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι έντονο μόνο για ακίνητα στην Αττική και σε κοντινά νησιά.