Ένας στους δύο Έλληνες δε θα κάνει διακοπές – Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

από Team MyPortal.gr
sms

Για το πώς οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις διακοπές τους το καλοκαίρι, με έμφαση στα οικονομικά και την επίδραση του πληθωρισμού στο κόστος ζωής μίλησε ο Λευτέρης Κιοσές, Διευθυντής Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών για τις τάσεις και τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε σχέση με τις διακοπές το καλοκαίρι φαίνεται, ότι είναι απόφαση που επηρεάζεται σημαντικά από το κόστος των μεταφορών, των διαμονών και των εξόδων εστίασης, με τους Έλληνες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες κυρίως λόγω της οικονομικής πίεσης. «Το 55% των Ελλήνων δεν πρόκειται να κάνουν διακοπές, με ένα ποσοστό 33% εκείνων που πρόκειται να το κάνουν να δηλώνουν ότι οι διακοπές τους θα είναι πιο περιορισμένες αυτήν την φορά», σημείωσε ο κ. Κιοσές.

Επιπλέον ο κ. Κιοσές ανέφερε πως «Η ανάλυση δείχνει ότι πολλοί Έλληνες επιλέγουν να μην κάνουν διακοπές ή να περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους για τις διακοπές, λόγω της αυξημένης τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των δαπανών διαμονής κυρίως» και πρόσθεσε «Η επίδραση του πληθωρισμού είναι εμφανής και στην τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών σχετικών με τον τουρισμό, όπως τρόφιμα και εστίαση».

«Η αυξημένη ζήτηση και οι υψηλές τιμές που καταγράφονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά σε δημοφιλή τουριστικά μέρη όπως τα νησιά των Κυκλάδων, όπου οι τιμές των υπηρεσιών είναι σημαντικά υψηλότερες λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της υψηλής ζήτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιοσές για την επίδραση του πληθωρισμού.

«Οι τιμές σε κάποια νησιά των Κυκλάδων για ταξίδια μικρής απόστασης είναι υψηλές, σε ένδειξη της αύξησης της ζήτησης και των τιμών λόγω της περιορισμένης προσφοράς κατά την καλοκαιρινή σεζόν» σημείωσε ο κ. Κιοσές για την αύξηση των τιμών σε τουριστικούς προορισμούς.

Η ανάλυση αποδεικνύει ό,τι οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις για διακοπές των Ελλήνων, με το κόστος να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τους.

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

«Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν ανατιμηθεί την τελευταία πενταετία ως και 40% κατ’ ελάχιστο», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέροντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε σχετική ερώτηση καλώντας την κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν για συγκεκριμένες διαδρομές. Επικαλούμενος το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «φέτος ένας στους δύο Έλληνες δεν θα μπορεί να κάνει διακοπές λόγω του αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή».

«Ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν ανατιμηθεί την τελευταία πενταετία ως και 40% κατ’ ελάχιστο. Η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και η επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών -στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ- απαιτούν άμεσες απαντήσεις», αναφέρεται στην ανάρτηση η οποία και καταλήγει ως εξής:

«Σήμερα, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε σχετική ερώτηση φέρνοντας το οξύ αυτό πρόβλημα, που πλήττει τη νέα γενιά, τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους, στη Βουλή. Δεν σταματάμε εδώ. Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση επιβολή πλαφόν για συγκεκριμένες διαδρομές. Η αισχροκέρδεια στην πλάτη του ελληνικού λαού δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή».