Ελληνική Οικονομία: Τι περιμένουν οι επενδυτές από την επόμενη κυβέρνηση

Στις μειώσεις φόρων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη διατήρηση της δημοσιονομικής πορείας μακριά από επικίνδυνους για την οικονομία εκτροχιασμούς, στην «εξαφάνιση» ακριβής παροχολογίας, στην ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη δίνουν βάση οι επενδυτές και περιμένουν να πράξει η επόμενη κυβέρνηση ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτά εκτιμούν ότι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία εάν αναλάβει την εξουσία, «εξηγώντας» έτσι την εντυπωσιακή αντίδραση της αγοράς στα αποτελέσματα της κάλπης της περασμένης Κυριακής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με αναλυτές στην «Κ», οι διεθνείς οίκοι τόνιζαν πως οι γενικές εκλογές θα έχουν μια θετική εξέλιξη για την οικονομία της Ελλάδας, βλέποντας πως η έλευση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και η φιλική προς την αγορά και τις μεταρρυθμίσεις ατζέντα της θα προωθήσουν την ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα. Η επίσπευση των εκλογών και οι ισχυρές πιθανότητες για αυτοδυναμία που δείχνουν τα αποτελέσματα της κάλπης της 26ης Μαΐου προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, «ενθουσιασμό» στην επενδυτική κοινότητα, η εμπιστοσύνη της οποίας είχε διαταραχθεί από την προεκλογική παροχολογία. «Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής είναι θετικό για τις αγορές για διάφορους λόγους.Πρώτον, προκρίνει τη Νέα Δημοκρατία σε ισχυρή θέση για να κερδίσει καθαρή πλειοψηφία στις γενικές εκλογές, κάτι που έως πρόσφατα δεν ήταν ξεκάθαρο. Δεύτερον, μειώνει τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης Τσίπρα, του οποίου η αποκλειστική εστίαση τους τελευταίους μήνες ήταν η ενίσχυση της δημοτικότητας του κόμματός του μέσω των παροχών. Τρίτον, οι περισσότεροι Έλληνες ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα ότι είναι κατά της πολωτικής και λαϊκιστικής πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ο Βολφάνγκο Πικολί, συμπρόεδρος της εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου της Teneo intelligence. Πάντως,  όπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Πίκολι, ένα από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ν.Δ. όταν έλθει στην εξουσία είναι το να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός και να διατηρηθεί η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά τις παροχές στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η μείωση της φορολογίας θεωρείται από τους αναλυτές η μεγαλύτερη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί πολύ καλό σήμα για τις αγορές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία θα επικεντρωθεί περισσότερο στις αλλαγές της φορολογίας που θα προάγουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό θα είναι θετικό για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα.
Οι πρόωρες εκλογές μειώνουν επίσης τους κινδύνους στον προϋπολογισμό του 2020, καθώς και την πιθανότητα εντάσεων με τους θεσμούς γύρω από αυτόν.  Όπως σχολιάζει στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics, η Ν.Δ. δεν αναμένεται να πάρει πίσω τα μέτρα στα οποία προχώρησε πρόσφατα και προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας.  Επίσης, όπως τονίζει, το ότι οι εκλογές γίνονται αρχές Ιουλίου και όχι Οκτώβριο είναι θετικό, καθώς δίνεται περισσότερο χρόνος στη νέα κυβέρνηση να προετοιμάσει τον δικό της προϋπολογισμό για το 2020 που θα κατατεθεί το φθινόπωρο.
Έτσι, θα μειωθεί σημαντικά η αβεβαιότητα σχετικά με τα δημοσιονομικά της χώρας μετά τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι πρόσφατες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, ένα σημαντικό στοιχείο για τους επενδυτές είναι η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Αυτό το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει εν μέσω προεκλογικής περιόδου την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
Η οικονομολόγος της Wood & Co. Ραφαέλα Τενκόνι, σε δήλωση της στην «Κ» είπε πως «αυτό που πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά μετά τις εκλογές από τη νέα κυβέρνηση είναι να υπάρξει βελτίωση στη Δικαιοσύνη και στην αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, καθώς και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Σε αυτά τα μέτωπα δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος», κάτι που σύμφωνα με την άποψη της κ. Τενκόνι είναι απογοητευτικό.

No Comments Yet

Comments are closed