Έκθεση – σταθμός για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

από Team MyPortal.gr
sms

Μια έκθεση – σταθμό διοργανώνουν από κοινού η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με θέμα τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:00 η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τον επόμενο Σεπτέμβριο ταυτόχρονα στη Λευκωσία και στην Αθήνα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, στις 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης στη Λευκωσία στην οποία θα παρουσιαστεί επίσης η έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων», η οποία έγινε στο πλαίσιο της διοργάνωσης της επερχόμενης έκθεσης.

Με την ευκαιρία παρουσίασης της έκδοσης, οι παρευρισκόμενοι στη διάσκεψη θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα μικρό μέρος της προγραμματισθείσας για τον Σεπτέμβριο έκθεσης. Ο τίτλος των δύο αλληλένδετων δράσεων εμπνέεται από τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη και το βιβλίο του «Αιγιαλούσης επίσκεψις» (2003).

Κατά τον προηγούμενο χρόνο οι ομάδες εργασίας των δύο κοινοβουλίων διεκπεραίωσαν ενδελεχή έρευνα σε πρωτογενές και δευτερογενές υλικό το οποίο αποτίθεται ή ανήκει σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες και ακαδημαϊκά, πνευματικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, κατεχόμενους δήμους, κοινότητες και σωματεία, σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης του κυπριακού τόπου τον τελευταίο μισό αιώνα, από το τραγικά κομβικό 1974 μέχρι την ανάκαμψη, την εξέλιξη και το παρόν ως έναυσμα για αναστοχασμό και ελπίδα.

Η έκθεση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, δημοσιεύματα, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα της εποχής, μαρτυρίες, επαναπατρισθέντα εκκλησιαστικά κειμήλια και αρχαιολογικά εκθέματα, εικαστικά έργα, συλλεκτικά και επετειακά γραμματόσημα, αφίσες και άλλα ενθυμήματα, τα οποία αποτυπώνουν τις ποικίλες πτυχές του πιο βαθιού τραύματος του νησιού μας. Μεγάλο μέρος του υλικού αυτού περιλαμβάνεται με επεξηγηματικά κείμενα στην έκδοση και συνοδεύεται από βιωματικά κείμενα των μελών της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης. Η έκδοση είναι τρίγλωσση και θα διατίθεται δωρεάν.