ΕΚΤ: Οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2023

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα σταματήσει σε μία μόνο αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις της, δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο CNBC την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Η κεντρική τράπεζα είπε τον Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023 για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

«Δεν θα σταματήσει μετά από μία μόνο αύξηση 50 μονάδων βάσης, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Klaas Knot, ο οποίος υπηρετεί ως διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, ακόμη και αν παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου ανήλθε στο 9,2% στην Ευρωζώνη σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση στις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, ο Knot δεν πιστεύει ότι τα δεδομένα είναι “ενθαρρυντικά”.

Αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο. Το ευρύτερο ερώτημα είναι εάν η κεντρική τράπεζα γίνεται πολύ επιθετική με την αυστηροποίηση της πολιτικής της και περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων.

«Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που πρέπει να καλύψουμε, θα καλυφθεί με σταθερό ρυθμό πολλαπλών αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης», είπε.

«Το πού θα τελειώσει αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης, δεν μπορώ να το πω εκ των προτέρων, αλλά είναι πολύ σαφές ότι η πρόεδρός μας χρησιμοποίησε τον πληθυντικό στις διατυπώσεις της» είπε μιλώντας στο Νταβός.