Ως εξαιρετικό χαρακτηρίζει το σχέδιο της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την πανδημία ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στη χώρα μας Martin Bijsterbosch προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Το σχέδιο για τη βοήθεια της ΕΕ, το οποίο είναι γνωστό ως Greece 2.0 και περιλαμβάνει χρηματοδότηση πράσινων και ψηφιακών πρωτοβουλιών, «αντιμετωπίζει σημαντικά και μακροχρόνια τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας και θα αποφέρει σημαντικά ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης» σύμφωνα με τον Bijsterbosch.
Όπως άλλωστε αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα – ένα επίπεδο που αναμένει να ανακτήσει το αργότερο το 2023.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ο αξιωματούχος της ΕΚΤ αναφέρει ότι έχει σημειωθεί «ουσιαστική πρόοδος» από τις τράπεζες στην αποδέσμευση των επισφαλών χρεών, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας στις νεότερες πιστώσεις έχει μέχρι στιγμής μειωθεί. Ακόμα κι έτσι, είπε ότι οι δανειστές πρέπει να «επιταχύνουν τον ρυθμό» της αναδιάρθρωσης ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
«Τα μη αναδιαρθρωμένα επισφαλή δάνεια, ακόμη και αν δεν είναι πλέον στο τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να αποτελούν βάρος» σημειώνει ενώ τονίζει πως «καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η ενίσχυση του όγκου των δανείων που έχουν εξυγιανθεί αποτελεί ολοένα και πιο σημαντική προτεραιότητα».
Τέλος αναφέρεται στις προκλήσεις για τις τράπεζες που μεταξύ άλλων είναι οι εξής:
– Να γίνει μεγαλύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων
– Να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην πληρωμή των κρατικών εγγυήσεων
– Τα ευρωπαϊκά δάνεια που σχετίζονται με την πανδημία θα πρέπει να χορηγούνται με βάση έγκυρες οικονομικές εκτιμήσεις, ενώ η χρηματοδότηση θα πρέπει επίσης να παρέχεται σε υγιείς μικρότερες επιχειρήσεις χωρίς άλλες πηγές χρηματοδότησης.