Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα GEA:  «Ονόμασε τη Βία»

από Team MyPortal.gr
sms

Η GEA στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων και εξωστρέφειας, βρέθηκε  στο Γενικό Λύκειο Σκύδρας, συνομιλώντας με τις μαθήτριες και μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου για ζητήματα πολιτειότητας: για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και τη βία. Πως όμως συνδέονται τα παραπάνω θέματα; Η αύξηση περιστατικών ενδο-σχολικής, ενδο-οικογενειακής, οπαδικής βίας κ.α.  αποτελεί δείγμα υποχώρησης των δικαιωμάτων, κατά την άσκησή τους, καθώς επηρεάζουν ουσιαστικά την ποιότητα της δημοκρατίας. Η δράση της GEA στηρίχθηκε στην καινοτόμα παιδαγωγική «θεωρία του συμβολαίου», ως μια αναγωγή και του κοινωνικού συμβολαίου.

Η δημο-κρατία είναι ομόκεντροι κύκλοι υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Μια διαλεκτική σχέση, η οποία απαιτεί καθημερινή ενασχόληση, προσπάθεια και κόπο. Συντελείται συμμετοχικά, μέσω της τέχνης του δια-λόγου και περνά στο άλλο πρόσωπο, μέσα από τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της αναγνώρισης της συνιστώσας πως μπορεί η καθεμία και ο καθένας να είναι μοναδική/-ος. Όμως, παρά τις πρόσκαιρες διαφορές μας όλες και όλοι ανήκουμε στο ίδιο γένος. Είμαστε άνθρωποι.

Οι μαθήτριες και μαθητές εξέφρασαν τη γνώμη τους σχετικά με την άσκηση της δημοκρατίας, τις συνέπειες της βίας, τα πρότυπα (τοξικά και μη), την  τραπ μουσική κ.α.  Εντός δυο ωρών ενημερώθηκαν για τους δυο Οδηγούς της GEA σχετικά με το φαινόμενο της βίας και της εκδικητικής πορνογραφίας και για τη σειρά Youtube Podcats με θέμα «αρρενωπότητες και συναισθήματα».

Τέλος, το πρόγραμμα έκλεισε με μια δράση «Ονόμασε τη Βία», αφιερωμένη στα παιδιά, όπου σχηματίζοντας μικρούς  ομόκεντρους κύκλους συνομίλησαν μεταξύ τους και κατέγραψαν είτε γλωσσικά είτε σχηματικά: ορατές και αόρατες μορφές βίας σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής…

Εισηγήτριες ήταν η Ειρήνη Περπερίδου (νομικός και φιλόλογος, ιδρύτρια GEA) και η  Κωνσταντίνα Νικολτσιούδη (φιλόλογος-παιδαγωγός)