Εκλογές ΕΕΘ: Οι προτάσεις των υποψηφίων για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας

από Team MyPortal.gr
sms

Οι εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης πλησιάζουν, με τις ημερομηνίες να έχουν οριστεί για τις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου. Σε λιγότερο από δύο μήνες, οι επαγγελματίες της πόλης καλούνται να επιλέξουν τους νέους «ηγέτες» της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Μέσα από τρεις ερωτήσεις, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΕΕΘ καταθέτουν τις προτάσεις και τα σχέδιά τους για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και την προώθηση της ανάπτυξης των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης.

Οι ερωτήσεις

  1. Ποιες είναι οι τρεις κύριες προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία στο επιμελητήριο και πώς σχεδιάζετε να τις υλοποιήσετε για να στηρίξετε την ανάπτυξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στην αγορά εργασίας;
  3. Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω της επίμονης ακρίβειας και του αυξημένου λειτουργικού κόστους;

 

Τι απάντησαν οι υποψήφιοι

 

Κλεόβουλος Θεοτόκης – “Σύγχρονο Επιμελητήριο”

  1. Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα εργαστούμε μεθοδικά και με πρόγραμμα ως η νέα διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης είναι η ψηφιοποίηση του, η εκπαίδευση των μελών του και η παροχή συμβουλευτικής προς αυτά. Η υλοποίησή τους θα γίνει σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης. Μαζί θα χαράξουμε και θα πραγματοποιήσουμε όλες τις καινοτομίες που προγραμματίζουμε ώστε το Επαγγελματικό να γίνει ένα «Σύγχρονο Επιμελητήριο».

 

  1. Απαιτούνται συνεργατικές προσπάθειες από την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους εργαζομένους, υπό τον συντονισμό ενός «Σύγχρονου Επιμελητηρίου», όπως φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε το ΕΕΘ. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε να αναλάβουμε ως νέα διοίκηση αφορούν τη συνεργασία εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, την εκπόνηση προγραμμάτων μαθητείας, την εξασφάλιση οικονομικών κινήτρων για την επιμόρφωση των εργαζομένων, την ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση της δια βίου μάθησης, τη δημιουργία ελκυστικότερων συνθηκών εργασίας, την υλοποίηση προγραμμάτων επανένταξης και τη γενικότερη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε πως μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε τομέα και περιοχής. Μόνο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε να επιτύχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο περιβάλλον εργασίας.

 

  1. Οι προτάσεις μας ως νέας διοίκηση του ΕΕΘ -μεταξύ άλλων- επικεντρώνονται στην παροχή εκπαίδευσης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων των ΜμΕ, την ενθάρρυνση συνεργασιών μεταξύ τους, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των διαδικασιών ώστε να μπορέσουν να «στοχεύσουν» στην παραγωγή και την ανάπτυξη. Μέσω της εφαρμογής τέτοιων μέτρων, μπορούμε να βοηθήσουμε τις ΜμΕ να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

 

  Θάνος Κουλουτμπάνης – “Ισχυροί Επαγγελματίες”

  1. Όλες οι προτεραιότητες του συνδυασμού μας “Ισχυροί Επαγγελματίες” περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο άξονα: της ενδυνάμωσης του επαγγελματία μέσω της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας συνολικά και ειδικά μέσω ανταποδοτικών δράσεων και υπηρεσιών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, έχουμε ανακοινώσει 3 δράσεις.

Πρώτον, σχεδιάζουμε την ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επαγγελματιών (ΤΕΑΕ), που θα προσφέρει συμπληρωματικές παροχές  με στόχο την ενίσχυση της ασφαλιστικής προστασίας των μελών του ΕΕΘ και της δημιουργίας πόλου συνταξιοδότησης.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η ίδρυση Ταμείου Μικροπιστώσεων, μέσω του οποίου οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευέλικτες λύσεις ρευστότητας, λόγω της μη επαρκής χρηματοδότησης από τις συστημικές τράπεζες.

Τρίτη προτεραιότητα μας είναι η επανασύσταση της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του ΕΕΘ: Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλήσουν χρηματοδοτικά κονδύλια από ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα.

Ο σχεδιασμός των δράσεων μας θα γίνει με ίδιους πόρους και κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία σχεδιάζουμε να εκμεταλλευτούμε.

  1. Η μόνη άμεση και μεσομακροπρόθεση λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανειδίκευτου προσωπικού είναι η κατάρτιση τους με σκοπό την εξειδίκευση για κάθε τομέα της οικονομίας, τόσο του νομού όσο και της χώρας, στον κλάδο των μεταφορών, της εστίασης και της φιλοξενίας, των επιχειρήσεων πληροφορικής. Αυτό το ρόλο μπορεί να παίξει η Αναπτυξιακή Επιχείρηση του ΕΕΘ, που έχουμε ήδη προαναγγείλει.
  2. Όπως προείπαμε, πρώτο μέλημα μας είναι η δημιουργία Tαμείου Mικροπιστώσεων, ενώ παράλληλα, σκοπεύουμε να κάνουμε χρήση των ήδη υπαρχόντων εργαλείων μικροπιστώσεων της ελληνικής αγοράς. Μέσω του Ταμείου, οι επαγγελματίες θα δύνανται να αντλούν μικρά δάνεια, με ευνοϊκούς όρους, για την αντιμετώπιση άμεσων οικονομικών αναγκών, βοηθώντας τις επιχειρήσεις τους.

Πέρα από αυτό, θεωρούμε πολύ σημαντική η δημιουργία της Δομής Στήριξης Επιχειρήσεων (ΔΣΕ) που ούτως ή άλλως έχει προβλεφθεί να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το 2019. Η δομή θα μπορέσε να αποβεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες, για όλα όσα αφορούν σε θέματα επιδοτήσεων, φορολογικά και ασφαλιστικά, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ευκαιρίες. Τέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να πιέσουμε για τη δημιουργία εξειδικευμένου προγράμματος  «Εξοικονομώ» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

 

  Κυριάκος Μερελής – “Νέο Επιμελητήριο”

1. Πρώτιστο μέλημα μας είναι η επανασύνδεση του ΕΕΘ με τους επαγγελματίες – μέλη του. Οι επαγγελματίες τόσο του κέντρου όσο κι αυτοί που δραστηριοποιούνται στους περιφερειακούς δήμους έχουν κοινά προβλήματα. Όλοι μας χρειάζονται και όλους τους χρειαζόμαστε για να δώσουμε δυνατή φωνή στο Επιμελητήριο. Αυτό το άνοιγμα σε όλα τα μέλη, εμείς το υποστηρίζουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και σχέδιο. Όπως, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία δωρεάν ψηφιακής αγοράς (market place) του ΕΕΘ, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις-μέλη θα μπορούν να προωθούν πανελλαδικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Με την ενίσχυση της Εκθεσιακής Πολιτικής του Επιμελητηρίου προς όφελος των μελών του. Με τη δημιουργία οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων (θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων) για την εξασφάλιση σύγχρονης υποδομής και χαμηλών λειτουργικών εξόδων προκειμένου για την υποστήριξη τους στα πρώτα τους βήματα.

Με την οικοδόμηση της συνεργασίας του ΕΕΘ με την Αυτοδιοίκηση, τους οικονομικούς, παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης σε στέρεα βάση και όπου είναι εφικτό, την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων αξιοποίησης σύγχρονων επενδυτικών ευκαιριών που έως τώρα περνούσαν απαρατήρητες, προς όφελος πάντα των μελών μας. Η διεκδίκηση με δυνατή φωνή των δίκαιων αιτημάτων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, και η αναβάθμιση των ανταποδοτικών υπηρεσιών του ΕΕΘ είναι εξίσου κρίσιμες προτεραιότητες.

2. Σκοπεύουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες συνεννόησης με τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, με τη ΔΥΠΑ, με την πανεπιστημιακή κοινότητα για την κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης στοχευμένων στις δεξιότητες που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος. Όπως και για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, ειδικά σε Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε οι απόφοιτοι να καλύπτουν τα ζητούμενα στάνταρντς.

3. Με ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, αναφέρω μερικά παραδείγματα. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, με διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με προγράμματα μάρκετινγκ και ανάπτυξης πωλήσεων για τις ΜΜΕ. Αλλά και με την ίδρυση από το ΕΕΘ Ταμείο Μικροπιστώσεων για Εξωτραπεζικό χαμηλότοκο δανεισμό των μελών μας, ειδικά όσων είναι αποκλεισμένα από το τραπεζικό σύστημα.

 

Θεόδωρο Πανταλέων –  “Αλληλεγγύη Επαγγελματιών”

  1. Πρώτον, αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του Επιμελητηρίου, πλήρης κλαδική αλλά και γεωγραφική κάλυψη.

Δεύτερον, κάλυψη του κενού εκπροσώπησης, ενίσχυση συμμετοχής και ενημέρωσης του επαγγελματία. Παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλος αριθμός επαγγελματιών να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη Επιμελητηρίου ή να μην γνωρίζουν σε ποιο Επιμελητήριο ανήκουν, να αγνοούν τη δράση και τις λειτουργίες του
Τρίτον, αμεσότητα στη δράση και την παρέμβαση, διενέργεια κλαδικών ερευνών για αποτύπωση της πραγματικότητας

  1. Για να αντιστραφεί η προβληματική αυτή κατάσταση χρειάζεται η στήριξη της προσφοράς εργασίας για τις κοινωνικές ομάδες με χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, η γεωγραφική αντιστοιχία καθώς και η αντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά:

Α. με ακριβή καταγραφή των πραγματικών αναγκών στο νομό
Β. με πιο στενή συνεργασία με την ΔΥΠΑ και τα υπουργεία
Γ. με στήριξη και καθοδήγηση προς τις επιχειρήσεις σχετικά με τη εύρεση εργατικού δυναμικού
Δ. με συστηματική συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης
Ε. μείωση του μη μισθολογικού κόστους για να μπορούμε να δώσουμε καλύτερους μισθούς

  1. Στο ενεργειακό κόστος πρέπει άμεσα να υπάρξουν πολιτικές αποκλιμάκωσης γιατί μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενώ μειώνει μεσοπρόθεσμα και την ανταγωνιστικότητά τους. Η ακρίβεια σε πρώτες ύλες, οι υψηλές τιμές της επαγγελματικής στέγης και η υψηλή έμμεση φορολογία διαμορφώνουν μια ακριβή τελική τιμή για τον καταναλωτή και οδηγούν τον επαγγελματία σε καθημερινές ασκήσεις ισορροπίας Στα ζητήματα ρευστότητας πρέπει πόροι από το ΕΣΠΑ αλλά κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης να φτάνουν και στην ΜμΕ. Η διαμεσολάβηση των τραπεζών προσθέτει εμπόδια που τελικά οδηγούν τον επαγγελματία σε απόρριψη κάθε σχετικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Τσαϊρέλης -“Δύναμη Αλλαγής”

  1. Οργάνωση και Διαφάνεια. Προγραμματίζουμε την πλήρη αναδιοργάνωση του Επιμελητηρίου, με διαφάνεια στις διαδικασίες και σαφείς, κοστολογημένους στόχους. Θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες με νέο ανθρώπινο δυναμικό και ψηφιακά εργαλεία, επιτρέποντας την άμεση και έγκυρη ενημέρωση των επαγγελματιών μέσω online διαδικασιών.

Να φέρουμε στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα του επαγγελματία, όπως η φορολογία, το υψηλό λειτουργικό κόστος, η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και ενίσχυσης της ρευστότητας , η πάταξη του ψηφιακού χάους που επικρατεί στις συναλλαγές και κοστίζει πανάκριβα στις ΜΜΕ επιχειρήσεις και τέλος η παροχή κινήτρων για τη διατήρηση και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του επαγγελματία.

Ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας. Μέσω συνεργασιών με τοπικούς φορείς, θα προωθήσουμε τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα και αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό.

  1. Προέρχομαι από το χώρο της Δια βίου μάθησης και βρίσκω πως σε μια πόλη με τόσα πανεπιστημιακά τμήματα και τόσους μορφωμένους και ταλαντούχους ανθρώπους, θα πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες αυτού του φαινομένου μέσα στην αγορά εργασίας.

Σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς της πόλης σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε:

Α. Έρευνα διάγνωσης αναγκών για τις ελλείψεις σε ειδικότητες, αλλά και κατάρτιση του προσωπικού και των ίδιων των επαγγελματιών, σε σύγχρονες εξειδικεύσεις

Β. Ένταξη των επιχειρήσεων σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και μαθητείας – πρακτικής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές δομές

Γ. Συνεργασία με φορείς απασχόλησης και ακαδημαϊκές δομές απασχόλησης, ώστε να ενημερώνονται οι επιχειρήσεις για τους διαθέσιμους υποψήφιους για απασχόληση, ειδικά σε τεχνολογίες αιχμής και ψηφιακών εξειδικεύσεων, που αποτελούν και τις μεγαλύτερες ανάγκες των επιχειρήσεων

  1. Θα επικεντρωθούμε στη μείωση του λειτουργικού κόστους, με προτεραιότητα σε αυτό της ενέργειας και των πρώτων υλών, προτείνοντας λύσεις όπως ειδικό επαγγελματικό τιμολόγιο για ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς και πάταξη των κάθε είδους καρτέλ που κρατούν ψηλά τις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας.

Την αναζήτηση άμεσης λύσης για τα συσσωρευμένα χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, που ταλαιπωρούν πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με την ένταξη σε ειδικές ρυθμίσεις, όπως οι 120 δόσεις.

Τέλος, θα λάβουμε Πρωτοβουλία για την διαπραγμάτευση και την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με Τράπεζες και Πιστωτικά ιδρύματα , που θα παρέχουν συγκεκριμένο οδικό χάρτη χρηματοδότησης για τα μέλη μας, αλλά και αναζήτηση λύσης με τη δημιουργία ειδικού ταμείου, χρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, για τα μέλη μας, με εγγύηση του Επιμελητηρίου.

 

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 28-9-2024)