Εκλογές 2023: Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

από Team MyPortal.gr
sms

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία σε όλη την επικράτεια προκειμένου οι Έλληνες εκλογείς να ψηφίσουν για τη νέα Βουλή. Στις 7 το απόγευμα κλείνουν οι κάλπες και περίπου στις 20:00 θα έχουμε τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι περίπου 9,8 εκατ. ψηφοφόροι, εκ των οποίων για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σχεδόν 400.000 νέοι εκλογείς.

Συνεχής Ενημέρωση

Αυτήν την ώρα (10.40) ψηφίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. O πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον γιο και την κόρη του κατά τη διάρκεια της προσέλευσής τους στο εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά.

Σε εκλογικό τμήμα της Κυψέλης ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «οι πολίτες έχουν στα χέρια τους σήμερα τη δυνατότητα να αλλάξει πορεία η χώρα» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η αλλαγή είναι στα χέρια του λαού μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι επί ο λαός έζησε μια δύσκολη τετραετία με ανεργία, πλειστηριασμούς, στοχοποίηση νέων, απαξίωση συνταξιούχων και την κατηγόρησε πως ήταν αλαζονική και δεν εξυπηρέτησε τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, μια κυβέρνηση με νέα πρόσωπα, ήθος και ύφος διακυβέρνησης.

Στο 152ο εκλογικό τμήμα του Δήμου Λαμιέων ψήφισε στις 10:20 ο γγ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο κάλεσε «τον κάθε Έλληνα να έρθει να ψηφίσει δυναμώνοντας το ΚΚΕ που θα είναι δύναμη για να είναι δυνατός ο ελληνικός λαός την επόμενη ημέρα»

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:10 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού» και κάλεσε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα «με αισιοδοξία να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε».

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στις 10:06 τα τελικά αποτελέσματα συμμετοχής των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, μετά και την ενσωμάτωση ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Καναδά. Συγκεκριμένα, επί συνόλου 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ψήφισαν 18.203 και απείχαν 4.654. Ως εκ τούτου το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 79,6%.

Το εκλογικό του δικαίωμα, στις 9:40, στο Πέραμα, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης ΒαρουφάκηςΕξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο  ανέφερε ότι η δημοκρατία που έχουμε είναι, ατελής, κολοβή, αλλά ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή τονίζοντας ότι πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, και σημείωσε πως  θυσιάστηκαν γενιές ολόκληρες πρέπει να την κάνουμε πραγματική» Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα ιδίως στην πολιτική».

Στην Πύλο της Μεσσηνίας ψήφισε στις 09:30 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με τη λακωνική δήλωση ότι «όλα θα πάνε καλά» αποχώρησε από το εκλογικό τμήμα.

Στις 09:10 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Δημοτικό σχολείο, στην περιοχή Αγίου Ελευθερίου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ο κ. Καραμανλής δέχτηκε ευχές για την ονομαστική του γιορτή κατά τη διάρκεια της αποχώρησής του.

Στην έναρξη της εκλογικής διαδικασίας δεν έλειψαν και τα μικροπροβλήματα.

Η δικαστική αντιπρόσωπος και η γραμματέας ήταν στο 55ο Δημοτικό σχολείο της Πάτρας και 513 Εκλογικό Τμήμα,  αλλά όχι και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, σύμφωνα με το Open.

Χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο και χωρίς εφορευτική επιτροπή ήταν το 15ο εκλογικό τμήμα Πειραιά, στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, ενώ επτά μέλη εφορευτικής επιτροπής έλειπαν από εκλογικό τμήμα στην Κυψέλη, καθώς ήταν μόνο ένα μέλος, όπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ.

Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν σε περιοχές του νομού Χαλκιδική, με μέλη των εφορευτικών  επιτροπών που δεν εμφανίστηκαν αλλά βρέθηκαν άμεσα οι αναπληρωτές τους, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ζητήματα προέκυψαν με τα τάμπλετ κάποιων δικαστικών αντιπροσώπων, καθώς εμφάνιζαν διαφορετικά ονόματα μελών εφορευτικών επιτροπών από αυτά που διορίστηκαν.

Η οδηγία που δόθηκε είναι να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία με τα παρόντα μέλη εφορευτικών επιτροπών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τις ίδιες πηγές, δώδεκα δικαστικοί αντιπρόσωποι (10 στην Α’ και 2 στην Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης) αντικαταστάθηκαν από χθες για διάφορους λόγους και στις περιπτώσεις αυτές ειδοποιήθηκαν οι αναπληρωματικοί. Το ίδιο συνέβη και το πρωί με έναν ακόμη δικαστικό αντιπρόσωπο που δήλωσε κώλυμα.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση στις 08:20 από υπουργείο Εσωτερικών δεν ενεργοποιήθηκαν 16 από τα 21.467 τάμπλετ.  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, από τα 21.467 συστήματα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (srt) που είναι σε όλα τα εκλογικά τμήματα της επικρατείας δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα 16.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου – Ποιοι εξαιρούνται

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Πώς γίνεται η αναγνώριση των εκλογέων

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Κατά την αναγνώριση των εκλογέων, είναι πιθανό να διαπιστωθούν για ορισμένους εκλογείς ασυμφωνίες, εξαιτίας λαθών ή άλλων αιτιών, μεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

Ειδικότερα:

α) Τα στοιχεία εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους να μην συμπίπτουν απόλυτα με τα στοιχεία της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οι εκλογείς να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους.

β) Γυναίκες εκλογείς που έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους, ενώ στο δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας φέρονται με το πατρικό τους επώνυμο ή και αντίστροφα, ή είχαν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους και αφού διαζεύχθηκαν, αντικατέστησαν το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, αλλάζοντας το επώνυμο του συζύγου τους με το επώνυμο του γένους τους, χωρίς να έχει γίνει σχετική διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο.

Στις περιπτώσεις αυτές η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητας των εκλογέων είναι δυνατή με αντιπαραβολή των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου και της αστυνομικής ταυτότητας, ώστε να μην απαιτείται προσκόμιση και άλλων αποδεικτικών εγγράφων. Εφόσον, όμως, και με την αντιπαραβολή των στοιχείων δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, οι γυναίκες εκλογείς πρέπει να είναι εφοδιασμένες με ανάλογο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου).

Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές της Κυριακής υπέρ υποψηφίων είναι ανάλογος με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται από την οικεία εκλογική περιφέρεια.

Έτσι, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας 1 μέχρι και 3 βουλευτές, σημειώνεται ένας σταυρός, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς, από 8 έως και 12 βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Συγκεκριμένα, έως τέσσερις μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης.

Έως τρεις σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης.

Έως δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες:

Α’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων.

Έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών:

Αργολίδος, Αρκαδίας, ‘Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.

Ειδικός χώρος στα εκλογικά τμήματα για άτομα με αναπηρίες

Όσοι δεν μπορούν την παρατεταμένη αναμονή έξω από τα εκλογικά τμήματα, όπως έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.

Για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα προβλέπεται για πρώτη φορά η λειτουργία ειδικού χώρου υποδοχής, στο ισόγειο κάθε εκλογικού καταστήματος. Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο ψηφοφόρος και προσέρχεται εκεί έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, και τον απαιτούμενο φάκελο. Εφόσον είναι αναγκαίο ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον τυχόν συνοδό του αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.

Σε ό,τι αφορά στον μέγιστο αριθμό σταυρών προτίμησης ισχύουν τα εξής: έως τέσσερις μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης. Έως τρεις σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης. Έως δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων. Έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αργολίδος, Αρκαδίας, ‘Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.

Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα

Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα ενώ, σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν μέχρι εκείνη την ώρα ακόμη ουρές ψηφοφόρων, υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί η εκλογική διαδικασία για έως δύο ώρες.

Ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών και μετά την ολοκλήρωσή της κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Εν συνεχεία ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους σταυρούς προτίμησης.

Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.