Εκδηλώσεις του Δήμου Παύλου Μελά για την Ημέρα Διατροφής

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά Χαρά Αμανατίδου και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής

➢οργανώνουν βιωματικές δράσεις στους παιδικούς σταθμούς με την αρωγή του Τμήματος Παιδικών Σταθμών και της Δομής «Παιδική Ομπρέλα»,

➢ανακοινώνουν την έναρξη ατομικών συνεδριών διατροφής με στόχο τη διατροφική και διαιτολογική υποστήριξη των συμμετεχόντων,

➢ενημερώνουν τους πολίτες για ασφαλή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) γιορτάζει κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο την εξάλειψη της πείνας στον πλανήτη.

Η πείνα, η παχυσαρκία, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος η απώλεια αγροβιολογικής  ποικιλομορφίας, τα απόβλητα και η έλλειψη ασφάλειας, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που υπογραμμίζουν την ανισορροπία.

Η έλευση της πανδημίας του Covid-19 μας έκανε να σκεφτούμε περισσότερο από ποτέ τις βασικές μας ανάγκες για την υγεία όπως επίσης και το φαγητό και τη διατροφή μας.

 Η διατήρηση της πρόσβασης σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αντίδρασης στην πανδημία.

Οι στατιστικές δηλώνουν ότι ένας στους εννέα ανθρώπους παγκοσμίως ζουν καθημερινά βυθισμένοι στην πείνα. Ο FAO στοχεύει στην εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της πείνας, εφόσον ο υποσιτισμός εξακολουθεί να είναι σύνηθες φαινόμενο.

Στον αντίποδα, όσον αφόρα στην παιδική παχυσαρκία, μελέτη της έρευνας Helix που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Enviromental Health Perpectives συσχετίζει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (αέριους ρύπους, βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα κ.α.) με αυξημένο σωματικό βάρος και λίπος. Επισημαίνει επίσης ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό διεθνώς, κάτι που φαίνεται να επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας Covid-19.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού -υπέρβαρα και παχύσαρκα- υπολογίστηκε στο 37%, ενώ στην Ισπανία στο 43%.

No Comments Yet

Comments are closed