ΕΕ: Πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων σε Facebook

από Team MyPortal.gr
sms

Ύψους 1,3 δισ. δολαρίων είναι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή δεδομένων χρηστών στις ΗΠΑ, ανέφερε τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Η Meta Platforms έλαβε επίσης προθεσμία για να σταματήσει να στέλνει δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ, αφού οι ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν ότι απέτυχε να προστατεύσει τις προσωπικές πληροφορίες από τα αδιάκριτα βλέμματα των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η συνεχιζόμενη μεταφορά δεδομένων του Facebook στις ΗΠΑ δεν αντιμετώπισε «τους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες» των ανθρώπων των οποίων τα δεδομένα μεταφέρονταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται την απόφαση της ιρλανδικής Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Απαγόρευση μεταφοράς δεδομένων

Πέρα από το πρόστιμο, το οποίο επισκιάζει την ποινή ύψους 746 εκατ. ευρώ της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που είχε επιβληθεί προηγουμένως στην Amazon, η Meta έλαβε προθεσμία πέντε μηνών για να «αναστείλει κάθε μελλοντική μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ» και έξι μηνών για να σταματήσει «την παράνομη επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης, στις ΗΠΑ» των διαβιβαζόμενων προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.

Η απαγόρευση μεταφοράς δεδομένων για τη Meta ήταν ευρέως αναμενόμενη και κάποτε ώθησε την εταιρεία να απειλήσει με πλήρη αποχώρηση από την ΕΕ.

Ωστόσο, ο αντίκτυπός της έχει πλέον μετριασθεί από τη μεταβατική φάση που προβλέπεται στην απόφαση και την προοπτική μιας νέας συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για τις ροές δεδομένων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ήδη στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Το πρόστιμο της Meta συμπίπτει με την πέμπτη επέτειο του Γενικού Κανονισμού της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2018, οι ρυθμιστικές αρχές στην ΕΕ έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους έως και 4% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις. Ο ιρλανδικός εποπτικός φορέας μεταμορφώθηκε εν μία νυκτί στην κύρια ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα στην ΕΕ, όπως η Meta και η Apple.