ΕΕ: Νέα στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε τη Δευτέρα περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, καθώς το Βερολίνο αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πίεση λόγω των αιτημάτων του Κίεβο να προμηθευτεί γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard.

Η συμφωνία για την έβδομη αυτή δόση βοήθειας ήρθε καθώς οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, αφού οι δυτικές χώρες απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία – αλλά υποσχέθηκαν υποστήριξη αξίας δισεκατομμυρίων.

Το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε μαζί με άλλα 45 εκατομμύρια για «μη θανατηφόρο εξοπλισμό» για τη στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ για την Ουκρανία, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. Δύο άλλες ευρωπαϊκές πηγές μετά τις συνομιλίες των υπουργών κεκλεισμένων των θυρών το επιβεβαίωσαν.

Τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard, που τοποθετούνται από στρατούς σε όλη την Ευρώπη, θεωρούνται ευρέως ως τα καλύτερα για την Ουκρανία, αλλά το Βερολίνο πρέπει να εγκρίνει την πώλησή τους και δεν το έχει κάνει ακόμη.

Η Πολωνία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να στείλει αυτά τα τανκς ως μέρος ενός συνασπισμού χωρών.

Φτάνοντας στη συνάντηση των Βρυξελλών, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχόλια την Κυριακή όταν είπε ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Πολωνία. Είπε ότι είναι σημαντικό να «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία».

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς υποστηρίζει ότι η Δύση πρέπει να αποφύγει τις ξαφνικές κινήσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τον πόλεμο. Ωστόσο, αρκετοί σύμμαχοι απορρίπτουν αυτή τη θέση, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι ήδη πλήρως δεσμευμένη στην 11μηνη επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν καλά επιχειρήματα γιατί δεν μπορούν να παρασχεθούν άρματα μάχης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. «Το επιχείρημα της κλιμάκωσης δεν λειτουργεί, γιατί η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνεται».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας είπε ότι τα τανκς δεν πρέπει να παραμείνουν στα όπλα για άλλη μια μέρα, ενώ ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Γερμανία, ως «μηχανή της Ευρώπης», έχει ιδιαίτερη ευθύνη να βοηθήσει την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο εάν οι Ευρωπαίοι «δεν βοηθήσουν την Ουκρανία με αυτό που χρειάζονται τώρα».

Η Ουγγαρία, ενέκρινε τη δόση των 500 εκατομμυρίων, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της σε περισσότερες κυρώσεις, ειδικά εάν περιορίσουν τη συνεργασία της Βουδαπέστης με τη Μόσχα στην πυρηνική ενέργεια.

«Όλες οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να παρατείνουν τον πόλεμο ή να οδηγήσουν σε πιθανή κλιμάκωση είναι ενάντια στα συμφέροντά μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο. «Έχει αποδειχθεί ότι οι κυρώσεις οδηγούν την Ευρώπη σε αδιέξοδο».