Ε.Ε.: Ωρα αποφάσεων για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Το μήνυμα που εστάλη από την ελληνική πλευρά την Κυριακή, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στρέφει τα βλέμματα Αθήνας και Λευκωσίας στην επίσημη αντίδραση των Βρυξελλών για τις γεωτρήσεις της Άγκυρας δυτικά της Κύπρου.To ζήτημα θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ενώ η συζήτηση θα κορυφωθεί κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί η Ενωση, χθες, Δευτέρα, πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ανέφεραν οι ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα στείλουν προειδοποίηση στην Τουρκία για κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων της τελωνειακής ένωσης.

Σε σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters τονίζεται ότι οι Βρυξέλλες αναμένεται απλά να στείλουν το μήνυμα ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», καλώντας την, παράλληλα, να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τεθεί το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης, καθώς και θέμα κατάργησης των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Ακόμη φέρονται να ζητούν διακοπή χρηματοδότησης εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Ευρωπαϊκή πηγή ωστόσο αναφέρει, η Λευκωσία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η Ε.Ε. δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις τουρκικές κινήσεις. Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις προς την Άγκυρα, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Reuters, δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν.

No Comments Yet

Comments are closed