Δύο προτάσεις για την οικονομική προοπτική της Θεσσαλονίκης

από Μουτσιάνας Κώστας
sms

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ανακάμπτει σταθερά, με την εφαρμογή μιας πολιτικής που οδηγεί αναμφίβολα στη σταθερότητα και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη στο μέλλον. Ο οδυνηρός κύκλος της οικονομικής κρίσης κλείνει και εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος όπου οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κάλυψη του «χαμένου εδάφους» της προηγούμενης δεκαετίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, το σχεδιασμό και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης –γνωστές σε όλους μας- αποτυπώθηκαν έντονα στη Θεσσαλονίκη. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο», η τοπική αγορά εργασίας συμπιέστηκε υπερβολικά, η ανεργία έφτασε σε υψηλά επίπεδα και το διαθέσιμο εισόδημα υπέστη καθίζηση. Η οικονομική διαστρωμάτωση της πόλης βίωσε ραγδαίες αλλαγές με την αγοραστική δύναμη να μετατοπίζεται -σχεδόν βίαια- από τις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας στη τάξη των συνταξιούχων.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα της επιτρέψουν να διασφαλίσει την οικονομική προοπτική της. Να κινηθεί ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα, αναλαμβάνοντας και φέρνοντας εις πέρας μεγάλα αλλά και μικρά projects καλύπτοντας τις ανάγκες τις τοπικής και της ευρύτερης αγοράς. Να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παραγωγικού ιστού της. Να δημιουργήσει, εν τέλει, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σε αυτή τη λογική, δυο προτάσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την οικονομική φυσιογνωμία της πόλης μας είναι:

  1. Δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων: με αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αρχικά, τα αγροτικά προϊόντα η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που την καθιστούν κατάλληλη για την ανάπτυξη ενός χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στο οποίο θα μπορεί να συγκεντρώνεται η αγροτική παραγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα και τις χώρες των Βαλκανίων. Σε συνδυασμό με τη δυναμική που προσφέρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις παραγωγικές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων (που ήδη πραγματοποιούνται) το χρηματιστήριο εμπορευμάτων στη Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης

  2. Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ): η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει και να ορίσει ειδική οικονομική ζώνη. Οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στην ειδική οικονομική ζώνη θα απολαμβάνουν φορολογικά, οικονομικά και διοικητικά προνόμια. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη περισσότερες από 1,000 ζώνες δημιουργήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια και τουλάχιστον 500 βρίσκονται σε διαδικασία σύστασης και ανάπτυξης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο οικονομικό εργαλείο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων (FDI, foreign direct investments). Αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν 5,400 ΕΟΖ. Σε περισσότερες από 145 οικονομίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δε διαθέτει ΕΟΖ ενώ την ίδια στιγμή η Βουλγαρία έχει 6, η Ρουμανία 7, η Τουρκία 21, όπως επίσης ΕΟΖ έχουν και η Ιταλία, Λιθουανία, Ιρλανδία (στοιχεία από τη μελέτη της Capital Markets Experts AE).

Ένα θετικό momentum δημιουργείται για την πόλη μας. Πρέπει να διοχετεύσουμε τις δυνάμεις μας στην παραγωγή προτάσεων και την προγραμματισμένη υλοποίηση τους μέσω της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης, της επιχειρηματικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων. Να μην μείνουμε σε συζητήσεις, διαβουλεύσεις και την ανάλυση αυτονόητων πραγμάτων. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη και ο βιομηχανικός μετασχηματισμός που επιφέρει είναι καθολικός. Πρέπει να είμαστε «εκτελεστικοί» και να εργαστούμε για να αλλάξουμε την οικονομική φυσιογνωμία της πόλης μας.