Δολοφονία Φλόιντ: Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε πορεία στο Μπρούκλιν (φωτο&βίντεο)- Ξύπνησαν μνήμες Ιάκωβου- Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Σε ειρηνική πορεία στο Μπρούκλιν κατά του ρατσισμού πρωτοστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ξυπνώντας σε πολλούς μνήμες από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1965.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους Αφροαμερικανούς αναφέρει στο μήνυμά του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ήρθα σήμερα εδώ στο Μπρούκλιν για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις αγαπητές μου αδελφές και τους αγαπητούς μου αδελφούς, των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα.

Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία, δίχως κανενός είδους βία και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, διότι η βία γεννά μόνο περισσότερη βία. Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα λόγο ηχηρό κατά της αδικίας στη χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Αντιμετωπίσαμε μία πανδημία που προκάλεσε σοβαρές σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευτεί τόσο με πράξεις όσο και με λόγια. Εγώ θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό όλων εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισονομίας για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής».

Μνήμες από την μέγάλη πορεία του ’65 θύμισε η παρουσία Ελπιδοφόρου σε πολλούς Αμερικανούς οι οποίοι έσπευσαν να επευφημήσουν την παρουσία του στο Μπρούκλιν και στο διαδίκτυο με καταιγισμό αναρτήσεων και σύγκρισης των δύο παρουσιών των Ελληνορθόδοξων Αρχιεπισκόπων.

Η πορεία του 1965 του κορυφαίου ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Δρ. Martin Luther King Jr. στο Selma της Αλαμπάμα ήταν ένα σημείο καμπής στην αμερικανική ιστορία. Ήταν επίσης μια στιγμή ορόσημο για τη συμμετοχή Ελλήνομερικανών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη δημιουργία των σύγχρονων ΗΠΑ

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τα πολιτικά δικαιώματα, βάδισε μαζί του και ο Αρχιεπίσκοπος Βόρειας και Νότιας Αμερικής Ιακώβου, θέτοντας την Ελληνορθόδοξη πίστη στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης εποχής για την αμερικανική κοινωνία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, γεννημένος στην Ίμβρο το 1911, ο οποίος είχε βιώσει θρησκευτική καταπίεση ως παιδί, ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και υποστήριξε τον σκοπό του Κίνγκ.

Έγινε ο μόνος ηγέτης της εκκλησίας που είχε το θάρρος να περπατήσει μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τη διάσημη πορεία στο Selma.

Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά της για το θάναο του Ιάκωβου η χήρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Κορρέτα Σκοτ Κινγκ σημείωνε ενθυμούμενη την ανθρωπιστική δράση του:

«Σε μία εποχή όπου πολλοί από τους εξέχοντες θρησκευτικούς ηγέτες του έθνους παρέμεναν σιωπηλοί, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος με θάρρος υποστήριξε το Κίνημά μας για την Ελευθερία και προχώρησε δίπλα στο Μ. Λ. Κίνγκ, ενώ συνέχισε να υποστηρίζει την ειρηνική κίνηση ενάντια στη φτώχεια, το ρατσισμό και τη βία σε ολόκληρη τη ζωή του.
πληροφορίες και από dialogos.com.cy
No Comments Yet

Comments are closed