ΔΝΤ: Περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το τρίτο τρίμηνο

από Team MyPortal.gr
sms

Ορισμένες χώρες αναμένεται να διολισθήσουν σε ύφεση το 2023, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν θα υπάρξει εκτεταμένη παγκόσμια ύφεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο Ράις είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ότι τα δεδομένα υψηλής συχνότητας υποδεικνύουν περαιτέρω απώλεια δυναμικής στο τρίτο τρίμηνο, δεδομένου του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των αυστηρότερων συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για περαιτέρω αναθεωρήσεις των προοπτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ τον Ιούλιο αναθεώρησε προς τα κάτω την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,2% το 2022 και 2,9% το 2023 και θα δημοσιεύσει τη νέα του έκθεση τον επόμενο μήνα.

«Σαφώς αυτό που είχαμε χαρακτηρίσει ως παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχει μόνο ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο Ράις.

Τόνισε δε ότι το συνεχιζόμενο lockdown λόγω της πανδημίας και τα ζητήματα ακίνητης περιουσίας επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, ενώ η ενίσχυση του δολαρίου είχε επιπτώσεις σε πολλές χώρες.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να κυριαρχούν στις προοπτικές με μια τεράστια αβεβαιότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψη», είπε. «Αναμένουμε ότι ορισμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν ύφεση το ’23. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτό θα ήταν μια εκτεταμένη παγκόσμια ύφεση», πρόσθεσε.

Ακόμα κι αν ορισμένες χώρες δεν βρίσκονται τεχνικά σε ύφεση, για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο θα ήταν σαν ύφεση, είπε ο Ράις.

Σημείωσε ότι μόνο στην Αφρική, η πείνα είχε αυξηθεί κατά το ένα τρίτο τα τελευταία δύο χρόνια, επηρεάζοντας 123 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Όπως κι αν θέλετε πείτε το, είναι μια φρικτή κατάσταση για αυτούς τους ανθρώπους», κατέληξε.