Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 11,4 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική παραμένει η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια των πολιτών, εν μέσω έκρηξης της πανδημίας, αλλά και του κύματος ακρίβειας στην αγορά. Προβάδισμα με διαφορά καταγράφεται και ως προς τη δημοφιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30%, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με την έρευνα του Οκτωβρίου. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6% ποσοστό που φέρνει τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις 11,4 μονάδες.

Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί σημαντικά από τον Οκτώβριο όταν το ποσοστό του ανερχόταν στο 20,3%.

Στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σταθεροποιείται σε ποσοστά κοντά στο 10% και συγκεκριμένα στο 9,6% κάτι που δείχνει ότι η εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη ευνοεί την ανάδειξη του τρίτου πόλου.

Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2%, το Μέρα 25 με 3,3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα του Κασιδιάρη με 1,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% και ακολουθεί με διαφορά ο Αλέξης Τσίπρας με μόλις 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%. Διαχρονικά, καταγράφεται πτώση του πρωθυπουργού από το 46% τον περασμένο Μάιο στο 39% σήμερα. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι σταθερά στο 16% και έχει υποχωρήσει κατά 3 μονάδες από τον Οκτώβριο.

Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση συνολικά αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά 53%. Η ΝΔ χάνει πέντε μονάδες από τον περασμένο Μάιο ως προς τις θετικές γνώμες αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοείται από τη συγκυρία, καθώς από το 15% πριν έξι μήνες υποχωρεί. Συγκεκριμένα, τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν θετικά μόλις το 14% των πολιτών και αρνητικά το εντυπωσιακό 78%.

Ως προς την αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρείτται ότι το 45% κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 50% αρνητικά, περισσότερες δηλαδή οι αρνητικές από τις θετικές.

Μάλιστα τον Μάιο του 2021 οι θετικές γνώμες ήταν στο 52%, υποχώρηση δηλαδή 7 μονάδες. Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας από 21% θετικές γνώμες υποχωρεί στο 18%.

Η πορεία της χώρας

Ως προς την πορεία της χώρας, το 51%, το μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες κρίνει ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 40% προς τη θετική.

Οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 43% ότι είναι στην ίδια κατάσταση προσωπικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το 37%, δηλαδή ένας στους 3 λέει ότι είναι σε χειρότερο και μόλις το 20% ότι είναι σε καλύτερη.

No Comments Yet

Comments are closed