Δήμος Θεσσαλονίκης: Tα μηνύματα και τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Οι δυσκολίες ήταν γνωστές για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα πριν πάρει τις αποφάσεις του για το νέο σχήμα διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό των περιορισμένων επιλογών, επιχείρησε να παρουσιάσει μια νέα διοίκηση ώστε να κάνει ένα restart σχεδόν 2.5 χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να πορευτεί ως τις επόμενες εκλογές. Άλλωστε σε έναν χρόνο απο σήμερα θα ξεκινήσει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο Κώστας Ιακώβου. Εκτός απο νέος αντιδήμαρχος αναλαμβάνει και το κρίσιμο για τη μάχη της καθημερινότητας που εν πολλοίς κρίνει τις δημοτικές εκλογές, τομέα της καθαριότητας στον οποίο ο Ζέρβας ήθελε βελτιώσεις.

Εντύπωση προκάλεσε το ότι ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, που τέθηκε εκτός των αντιδημάρχων δεν συμμετέχει σε καμία θέση στο σχήμα διοίκησης. Ακόμη περισσότερο όταν ο Χάρης Αηδονόπουλος, που επίσης δεν είναι πλέον αντιδήμαρχος μετά τις χθεσινές αλλαγές του Δημάρχου, υποβαθμίστηκε μεν, μετ’ επαίνων δε καθώς εκτός απο την προεδρία του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης απο το Δημαρχείο εξηγούσαν πως θα αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια απο τη μικρασιατική καταστροφή στις οποίες ο Δήμος δίνει μεγάλη βαρύτητα. Όχι βέβαια πως η εξέλιξη σε προκάλεσε και αυτή συζητήσεις δεδομένου ότι ο Χάρης Αηδονόπουλος ήταν υποψήφιος δήμαρχος το 2019 με ποσοστό ανάλογο των Πέτρου Λεκάκη και Μάκη Κυριζίδη, που παρέμειναν σε υψηλές θέσεις και πολύ κοντά στον Δήμαρχο.

Απο τις αλλαγές προκύπτει και αναβάθμιση της αντιδημάρχου Πολιτισμού-Τουρισμού Μαρίας Καραγιάννη που καίτοι νέα στην αυτοδιοίκηση κερδίζει καθημερινά με το έργο της ενώ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Δημάρχου, εξου και ο ορισμός της ως αναπληρώτριας Δημάρχου. Θεωρείται, στο επιτελείο του Δημάρχου, σημαντικός ο ρόλος της και ενόψει των εκλογών.

Αξιοσημείωτη απο τις χθεσινές ανακοινώσεις και η επιστροφή στη διοίκηση της πρώην αντιδημάρχου Δήμητρας Ακριτίδου στη σημαντική θέση της προέδρου της ΚΕΔΗΘ. Ένα μέτωπο για τον Κ. Ζέρβα έκλεισε με αυτήν την εξέλιξη.

Κατά τα άλλα η διοίκηση του κ. Ζέρβα στηρίζεται στη γνωστή ομάδα των Αβαρλή, Κυριζίδη, Κούπκα, Δημητριάδη και Κοσμοπούλου ενώ αξίζει να σημειωθεί η αναβάθμιση των Στ. Γωγάκου, Θ. Πατέλη και Χρ. Αναστασάκη.  Όπως και η ένταξη στο σχήμα και μάλιστα απευθείας σε θέση αντιδημαρχου του Ερ. Θεοτοκάτου, με τον Κ. Ζέρβα να δείχνει πως συνεχίζει στον (μονόδρομο) διεύρυνσης και αξιοποίησης στελεχών παρατάξεων της αντιπολίτευσης -κυρίως απο το χώρο της κεντροδεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση διοίκηση και πρόσωπα θα κριθούν από το έργο τους.