Της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης
Όταν το δημογραφικό γίνεται το άλλοθι του πρωθυπουργού για να συνεχίσει στις ίδιες αναποτελεσματικές και αντικοινωνικές πολιτικές, τότε δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη ΔΕΘ,
παρά μόνο να βιαστούμε, ως προοδευτικός χώρος, για την ανατροπή μίας κυβέρνησης που δεν παίρνει στα σοβαρά καμία εθνική πρόκληση.
Το Δημογραφικό είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και χρειάζεται ειδικό εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης.
Η κυβέρνηση επιμένει πως με ανεπαρκή, πρόσκαιρα επιδόματα, με αποσπασματικά μέτρα, μπορεί να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα.
Όμως η επιδοματική πολιτική μπορεί να συμβάλλει μόνο υπό την προϋπόθεση να λειτουργεί συμπληρωματικά σε άλλες οριζόντιες κοινωνικές πολιτικές.
Ο ακραίος Νεοφιλελευθερισμός, στον οποίο ομνύει ο κύριος Μητσοτάκης, είναι ένας αρνητικός παράγοντας για τις δημογραφικές εξελίξεις. Οι πολιτικές που εφαρμόζει επί πέντε ολόκληρα χρόνια ενισχύουν όλους τους παράγοντες που οδηγούν στην επιδείνωση του δημογραφικού, επιτείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας των νέων και λειτουργούν αποτρεπτικά στην απόφαση τους να δημιουργήσουν οικογένεια και να γεννήσουν παιδιά.
Η άρνηση της να αντιμετωπίσει την Ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα της οικογένειας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και του δημόσιου σχολείου, η απουσία κοινωνικών δομών για τα βρέφη και τα νήπια, η ελλιπής στήριξη των γονέων, η εγκατάλειψη της περιφέρειας, η επίθεση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η απουσία κοινωνικής κατοικίας, όλα αυτά, είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής και ς επιδεινώνουν την κατάσταση σε σχέση με το Δημογραφικό.
Το Δημογραφικό αντιμετωπίζεται σε βάθος χρόνου, με ένα συνολικό σχέδιο για την οικοδόμηση του Κοινωνικού Κράτους και του Κράτους Πρόνοιας και για τη βελτίωση των δημογραφικών συντελεστών: της γονιμότητας, της θνησιμότητας και του μεταναστευτικού.
Με τη βελτίωση του δείκτη της «γονιμότητας», με πολιτικές που πρέπει να επικεντρωθούν στο παιδί και στην οικογένειά, ανεξάρτητα από τη μορφή της, με στόχευση στην αύξηση των γεννήσεων κυρίως πρώτου παιδιού και δεύτερου παιδιού και μείωση της ατεκνίας, με την ανάπτυξη επαρκών κοινωνικών δομών για τη μέριμνα του παιδιού, την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων, την ενίσχυση της απασχόλησης και βελτίωσης του εισοδήματος των νέων αναπαραγωγικής ηλικίας και με πολιτικές στέγης, με σκοπό την καταπολέμηση του αισθήματος ανασφάλειας για το μέλλον.
Με στήριξη της τρίτης ηλικίας για υγιή και ενεργή γήρανση και συμμετοχή στην κοινωνία.
Με συνετή και στοχευμένη πολιτική στο Μεταναστευτικό: να ανακοπεί η έξοδος νέων και να δοθούν κίνητρα επιστροφή, με μία νέα μεταναστευτική πολιτική, μακριά από μικροπολιτικές.
Με ένταξη στην αγορά εργασίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε παραγωγικές ηλικίες αλλά δεν εργάζονται, κυρίως των γυναικών.
Με επένδυση στη δημογραφική έρευνα.
Η λύση στο Δημογραφικό δεν μπορεί να είναι ένας ακόμα τίτλος υποσχέσεων στη ΔΕΘ αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 31-8-2024)