Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Τον Δεκέμβριο ξεκινάει η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Τα χρονοδιαγράμματα των εξελίξεων για τα δύο νέα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Παιδιατρικό και το Ογκολογικό, παρουσιάζει ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.  Αναφέρεται στην ενίσχυση του ΕΣΥ και την μεταρρύθμιση μετά από δεκαετίες στο χώρο της ψυχικής υγείας.

 

Πως μπορεί το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς; Τι προβλέπεται για προσλήψεις και κίνητρα;

Όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση μέσα στο 2024 προγραμματίζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σχετικά στον χώρο της Υγείας. Ήδη έχει εγκριθεί ο προγραμματισμός για τις προσλήψεις 6.500 γιατρών και νοσηλευτών εντός του 2024, οι οποίοι αναμένεται να στελεχώσουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει γίνει ήδη πιο ελκυστικό συγκριτικά με το παρελθόν. Ενδεικτικά αναφέρω πως η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει την αύξηση των μισθών των γιατρών μας κατά 10%, την παροχή επιδόματος σε γιατρούς ΜΕΘ και αναισθησιολόγους αλλά και επιδόματος 250 ευρώ το μήνα σε γιατρούς του ΕΚΑΒ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως έχουμε ανακοινώσει μισθό της τάξεως των 1.800 ευρώ το μήνα σε όσους μετακινούνται στα νησιά, αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 1200 ευρώ του μισθού για μετακίνηση στα νησιά. Βασική μας επιθυμία είναι οι γιατροί οι οποίοι σπούδασαν στην Ελλάδα να έχουν περισσότερα κίνητρα για να μένουν στην χώρα μας. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε το επόμενο διάστημα. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει 1,5 δισ. Ευρώ χρηματοδότηση προκειμένου να φτιάξουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία και να επισκευάσουμε συνολικά 156 Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα».

 

 Τι θα προβλέπει η μεταρρύθμιση στο χώρο της ψυχικής Υγείας;

Μετά από 30 χρόνια προχωράμε την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, με το νομοσχέδιο το οποίο προωθείται και αναμένεται να οδηγήσει για πρώτη φορά στη σύσταση ενός Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο θα διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα και θα λειτουργούν πλέον στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως πλέον θα υπάρχει ένας αρμόδιος υποδιοικητής ψυχικής υγείας σε κάθε υγειονομική περιφέρεια, ενώ θα καθορίζονται όλοι οι εντασσόμενοι φορείς που θα ενταχθούν στο Δίκτυο. Ταυτόχρονα θα προβλεφθεί και η διασύνδεσή τους με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Παράλληλα, πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Καταγραφής και Διαχείρισης για τα άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας με στόχο να υπάρχει ένα προσωπικό αρχείο για κάθε ασθενή.

Επιπλέον, για την κυβέρνηση αποτελεί βασικός στόχος η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και η διάθεση εναλλακτικών σωφρονιστικών δυνατοτήτων σε εφήβους, οι οποίοι παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

 

Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα για τα δύο νέα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης; Το Παιδιατρικό και το Ογκολογικό.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στην Βόρεια Ελλάδα στον τομέα της Υγείας. Η έναρξη της κατασκευής του έχει υπολογιστεί για τον Δεκέμβριο. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που είναι η έλλειψη κλινών ΜΕΘ Παίδων, καθώς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις οκτώ στο “Ιπποκράτειο”. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το νέο νοσοκομείο αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025. Στον σχεδιασμό του, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται 140 γενικές Παιδιατρικές‐ παθολογικές/χειρουργικές κλίνες, 33 κλίνες έτοιμες να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΑΦ και 36 εξεταστήρια.

Ακόμη μία βασική μεταρρύθμιση που αποτελεί τομή του Υπουργείου Υγείας είναι το ογκολογικό νοσοκομείο στη συμπρωτεύουσα. Ειδικότερα, το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη είναι επίσης μια από τις μεταρρυθμίσεις – τομές του Υπουργείου Υγείας. Αυτό που έχει προγραμματιστεί είναι η μεταφορά του νοσοκομείου “Θεαγένειο” στη Δυτική Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσουμε μία σημαντική απάντηση στις ολοένα και περισσότερες ανάγκες αντιμετώπισης περιστατικών του καρκίνου. Ήδη έχουν εγκριθεί οι μελέτες σκοπιμότητας από την Υγειονομική Περιφέρεια και το νοσηλευτικό ίδρυμα και αναμένεται έγκριση για χρηματοδότηση. Για το συγκεκριμένο έργο απαιτείται περισσότερος χρόνος υλοποίησης, όμως αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε την ολιστική προσέγγιση για τον καρκίνο στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας και της φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου.

 

 Γιατί η ΝΔ έχασε τον Δήμο της Θεσσαλονίκης στις πρόσφατες εκλογές;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές επιβεβαιώνουν την πολιτική πρωτοκαθεδρία της ΝΔ, όταν έχει κερδίσει οκτώ περιφέρειες και τα ποσοστά του πρώτου γύρου όπου συμμετείχαν όλα τα κόμματα δείχνουν ότι διατηρεί τα ποσοστά της στη βάση των εθνικών εκλογών.

Όσον αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης οι πολίτες επέλεξαν μια διαφορετική πρόταση και ένα νέο δήμαρχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν ήταν καλός δήμαρχος.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 4-11-2023)