Δημήτρης Μάρδας: “Επιδιώκουμε ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και την υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

«Εμείς επιδιώκουμε μια ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και την υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κατά τα πρότυπα μιας σύγχρονης δομής, που αποφεύγει τις ακρότητες, που ακολουθούνται από την τωρινή κυβέρνηση», τονίσει ο Δημήτρης Μάρδας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην «Π». Ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών επισημαίνει, στο πλαίσιο της συζήτησης για μετεκλογικές συνεργασίες, πως ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά κοινά σημεία και προσθέτει: «βέβαια ο κύριος Ανδρουλάκης έχει μια νέα έμμονή. Θέλει άλλον πρωθυπουργό… Ας αναλογιστεί όμως τις ευθύνες του μετεκλογικά.  Τονίζει δε πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας άρχισε πριν τις εκλογές του 2019.

 

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών και γιατί σε αυτές τις εκλογές επιλέξατε να είστε υποψήφιος στην Α’ περιφέρεια;

Ο κόσμος είδε από το 2015 και μετά δυο διαφορετικές πολιτικές. Η πρώτη παρά τα όποια προβλήματα, τα κατάφερε και έκλεισε τον φάκελο Μνημόνια κρατώντας ζωντανό, στο μέτρο του δυνατού, το κοινωνικό κράτος και παραδίδοντας ένα κρατικό ταμείο μες 37 δισ. ευρώ ενώ παρέλαβε μόνο 1,6 δις ευρώ μαζί με 2,5 περίπου δισ. ευρώ στα ταμεία των Δημόσιων Οργανισμών. Η δεύτερη ως νεοφιλελεύθερη έχοντας όμως πολλά στοιχεία Λατινοαμερικάνικου νεοφιλελευθερισμού παρουσίασε το δικό της έργο, ιδιαίτερα νωπό στη μνήμη του κόσμου. Οπότε έχοντας μια τέτοια εμπειρία ο πολίτης θα ρίξει τη ψήφο του εκεί που κρίνει χαράζοντας έτσι  το μέλλον του.

Συστρατεύτηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, όταν κλήθηκα να αναλάβω ως εξωκοινοβουλευτικός το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών. Με την προκήρυξη των  εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και ενώ ετοιμαζόμουν να επιστρέψω στο σπίτι μου, μου προτάθηκε η κάθοδός μου στις εκλογές. Από συγκυρίες γεγονότων βρέθηκα στη Β’ Θεσσαλονίκης ενώ ζω με την οικογένειά μου και εργάζομαι στην ανατολική της πλευρά της πόλης από το 1956. Εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου εδώ είναι οι παλαιοί μου φίλοι, εδώ σπούδασα. Βέβαια στη Β΄ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης γνώρισα πολύ κόσμο δέθηκα μαζί του κάναμε πολλά για την ευρύτερη περιοχή γι΄ αυτό δεν την εγκατέλειψα στις εκλογές του 2019. Από τη στιγμή όμως που δεν εκλέχθηκα δεν υπήρχε λόγος να παραμείνω εκεί. Βέβαια έχω κρατήσει όλες τις επαφές με τις οποίες εργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα. Οι κοινωνικές και φιλικές  σχέσεις που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά  είναι αυτές που σε τελική ανάλυση μένουν…

 

Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα;

Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο κυβερνητικών προγραμμάτων με σαφή και ευδιάκριτα χαρακτηριστικά. Η Νέα Δημοκρατία, ανάμεσα στα πολλά άλλα,  έχει επιδοθεί σε μια επιδοματική λογική που η ίδια κατηγορούσε παλαιότερα, η οποία όμως όχι απλώς δε μείωσε τη φτώχεια αλλά από το 2020 την αύξησε. Το πρόγραμμά της στους βασικούς άξονες περιορίζει το κοινωνικό κράτος, κάτι οφθαλμοφανές στο χώρο της Υγείας και Παιδείας,  ενώ με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητικός, έχει δώσει πολλά χρήματα σε συγκεκριμένες μεγάλες εταιρίες, εγκαταλείποντας στην τύχη τους στις μικρές. Τέλος ο τρόπος της διακυβέρνησης μέσω του Επιτελικού Κράτους εκτός από αδυναμίες και κακοτεχνίες δεν έχει να επιδείξει κάτι διαφορετικό, που να βελτιώνει τις αποδόσεις της κυβέρνησης.

Εμείς επιδιώκουμε μια ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και την υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κατά τα πρότυπα μιας σύγχρονης δομής, που αποφεύγει τις ακρότητες, που ακολουθούνται από την τωρινή κυβέρνηση. Οι λύσεις που προτείνουμε για τα φλέγοντα θέματα, όπως για το τεράστιο ιδιωτικό χρέος, την πολεμική βιομηχανία, την μεταποίηση γενικότερα, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και για τόσα άλλα, δίνουν διαφορετική  δυναμική στην οικονομία μας.

 

Με ποιους θα κάνετε κυβέρνηση όταν ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ δεν το δέχονται και το ΠΑΣΟΚ θέλει άλλον πρωθυπουργό, εκτός του κ. Τσίπρα, κάτι που δεν δέχεστε εσείς.

Κάθε κόμμα πριν τις εκλογές έχει τις δικές του στρατηγικές επιλογές και ορθά κάνει. Τα κόμματα εξουσίας επιδιώκουν την πρωτιά και τα άλλα τα μικρότερα θέλουν να κρατήσουν τις δυνάμεις τους όσο υψηλότερα μπορούν. Πριν τις εκλογές το κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να προτάσσει τη δική του στρατηγική για πολιτικές και άτομα. Μετά τις εκλογές όμως αυτό είναι πολυτέλεια. Ή θα σεβαστούμε την εντολή που δίνουν οι ψηφοφόροι ή όχι. Αυτό είναι το κύριο ερώτημα μετά τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα μας κατευθύνουν, οπότε όλοι πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας από τη στιγμή που η εντολή των πολιτών δεν είναι η αυτοδυναμία. Με ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 η απόσταση των πολιτικών μας επιλογών είναι μεγάλη. Αντίθετα, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουμε πολλά σημεία κοινά. Βέβαια ο κύριος Ανδρουλάκης έχει μια νέα έμμονή. Θέλει άλλον πρωθυπουργό… Ας αναλογιστεί όμως τις ευθύνες του μετεκλογικά. Η κατάσταση της οικονομίας, παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες δεν ειναι καλή. Εκλογικοί πειραματισμοί μπορεί να προκαλέσουν ένα ισχυρό σοκ στην οικονομία και μετά να τρέχουμε και μη φτάνουμε. Οπότε η σύνεση ας πρυτανεύσει κι ας βρούμε λύση ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

 

Δεν είναι θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία το ότι μετά από μια σειρά αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους, είμαστε λίγο πριν την επενδυτική βαθμίδα;

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας άρχισε πριν τις εκλογές του 2019. Τότε κερδίσαμε δυο επενδυτικές βαθμίδες, κατά τον οίκο αξιολόγησης Fich αρχικά και η ανοδική οποία συνεχίζεται. Αλλοίμονο αν μετά από τόσους κόπους, ζημιές και θυσίες δεν κερδίζαμε έδαφος! Τα βαθμολογικά κριτήρια είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με αυτά κινούμαστε. Σε κάποια (πχ. Δικαιοσύνη) εξακολουθούμε να είμαστε πολύ πίσω όποτε αυτά μας τραβούν προς τα κάτω. Για να κερδίσεις έδαφος βαθμολογικά πρέπει να ιδρώσεις να ματώσεις να λιώσεις… Αντίθετα σε ελάχιστο χρόνο μπορείς να χάσεις ό,τι κέρδισες με προσπάθειες ετών. Παράδειγμα χαρακτηριστικό οι Lehman brothers. Aπό την ανώτατη βαθμολογική βαθμίδα κατέρρευσαν σε ένα εικοσιτετράωρο πτωχεύοντας. Εμείς έχουμεαρκετούς δείκτες που ενοχλούν. Γι’  αυτό δε μας αναβάθμισαν κατά την πρόσφατη περίοδο.