Δημήτρης Γαλαμάτης: Ξεκινά η αδειοδότηση ραδιοφωνικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

«Στην Ελλάδα υπάρχει πολυφωνία και πλουραλισμός», σχολιάζει σε συνέντευξή του στην «Π» ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφερόμενος στα θέματα ελευθερίας του Τύπου και λειτουργίας των ΜΜΕ. 

Ο κ. Γαλαμάτης γνωστοποιεί ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.  Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία να γίνεται briefing από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μια φορά το μήνα στη Θεσσαλονίκη, τονίζει πως «πρόκειται για μια ενέργεια που αναδεικνύει το δημοσιογραφικό έργο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ουσιαστική έκφραση της πολιτικής βούλησης για την τοποθέτηση της στο προσκήνιο» ενώ επαναλαμβάνει τη διαβεβαίωση για αναβάθμιση του ρόλου της ΕΡΤ-3

Η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική για τα θέματα ελευθερίας του Τύπου βάσει μιας έρευνας που την κατέτασσε σε ιδιαίτερα χαμηλή θέση. Τι απαντάτε;

Θα σας απαντούσα πρώτα ως επιστήμονας και κατά δεύτερο λόγο πολιτικά, ότι οι έρευνες είναι πολύτιμα εργαλεία για να καταμετρήσει κανείς ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, με τα οποία στη συνέχεια κανείς διεξάγει συμπεράσματα και εφαρμόζει πολιτικές.

Το πώς θα καταμετρήσουμε όμως  την «ελευθερία του Τύπου» με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν θα έπρεπε να το πάρουμε τόσο αψήφιστα. Και φυσικά, δεν μπορεί μία έρευνα από μόνη της να καθορίσει την εικόνα μιας ολόκληρης χώρας, όταν για το ίδιο ακριβώς θέμα, μπορεί να διεξάγονται ταυτόχρονα πολλές άλλες έρευνες, αλλά τα αποτελέσματά τους να μην είναι τέτοια, ώστε να πάρουν έκταση δημοσιότητας…

Αν με ρωτάτε λοιπόν πώς βλέπω την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, θα είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας. Αν καταμετρήσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαθέτει η Ελλάδα, είτε σε έντυπα, είτε σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, είτε στο διαδίκτυο, είναι τόσα πολλά, που το πρώτο και κύριο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε –και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει- είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολυφωνία και πλουραλισμός.

Ας δούμε τώρα και την ουσία. Η Ελλάδα κατοχυρώνει την ελευθερία του Τύπου στο Σύνταγμά της και ταυτόχρονα δεσμεύεται με όλες τις διεθνείς συμβάσεις, που προασπίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Θα μου πείτε, όλα τέλεια και καλά; Όχι.

Αν ήταν όλα τέλεια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, δεν θα καλούσε η ΕΕ τα κράτη μέλη της να πάρουν μέτρα για την ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των Μέσων Ενημέρωσης, δεν θα έκανε ειδικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, για την καταπολέμηση της καταχρηστικής χρήσης των στρατηγικών μηνύσεων κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPS) που αφορά κατά βάση δημοσιογράφους, δεν θα έπαιρνε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους.

Κακά τα ψέματα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι διεθνείς τάσεις δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις παγκοσμίως. Εμείς με πολύ σκληρή δουλειά και σχεδιασμό σημαντικών παρεμβάσεων, στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα όλων των… ερευνών πολύ σύντομα.

Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για την ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου, έντυπου, ηλεκτρονικού ή διαδικτυακού;

Ο Περιφερειακός Τύπος μας απασχολεί ιδιαίτερα. Σε όλες τις πρωτοβουλίες μας, παρ’ όλο που δεν εξαιρούν κανένα, εξετάζουμε πάντα  πώς θα αποφέρουν θετικό αντίκτυπο ειδικά στα περιφερειακά μέσα, καθώς αναγνωρίζουμε τις αγωνίες τους για την οικονομική τους βιωσιμότητα, την ποιοτική στάθμη της ύλης τους και πολλά άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το κόστος του χαρτιού.

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πήραμε, ήταν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έντυπων περιφερειακών και τοπικών μέσων ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και απλά,  μέσα από το gov.gr. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μας δίνει μία σαφή εικόνα –η οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα- της οικονομικής κατάστασης των περιφερειακών έντυπων μέσων, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να εφαρμόσουμε πολιτικές για την ενίσχυσή τους.

Και βέβαια, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βίωσαν όλα τα μέσα, αλλά ειδικά τα περιφερειακά, λόγω του covid-19, υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την οικονομική τους υποστήριξη, βοηθώντας να αποπληρώσουν εισφορές τους προς τον ΕΔΟΕΑΠ, οριζόντια, με αντικειμενικά κριτήρια κατά το μέγεθος της κάθε επιχείρησης. Διπλό όφελος και για τις επιχειρήσεις και για το ασφαλιστικό ταμείο. Πρέπει να σας πω, ότι βλέποντας την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης και συμμεριζόμενοι το παρατεταμένο ασταθές κλίμα λόγω του covid-19 κατά τη διάρκεια και του 2021, υλοποιούμε άμεσα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Παράλληλα έχουμε παρέμβει και στην Ε.Ε. και πετύχαμε στις όποιες πολιτικές στήριξης των ΜΜΕ επιλεγούν στο εξής, τα περιφερειακά και τοπικά μέσα, όπως και οι νεοεισερχόμενοι δημοσιογράφοι και άλλοι σχετικοί επαγγελματίες του χώρου, να έχουν διακριτή αντιμετώπιση.

Είμαστε τέλος πολύ κοντά στην ανακοίνωση μέτρων στρατηγικής στήριξης, τα οποία έχουμε επεξεργαστεί, λαμβάνοντας υπόψη και προτάσεις που προέρχονται από τα ίδια τα μέσα και τους εκπροσώπους τους, που είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν την είσοδό τους στην ψηφιακή εποχή και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους, αλλά και στη διαρκή εκπαίδευση, κατάρτιση και επανεκπαίδευση του προσωπικού που απασχολούν.

Σχεδιάζετε αδειοδότηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών; Ποια τα κριτήρια;

Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα… είναι πληγή του Φαραώ! Έχει ταλανίσει για πολλές δεκαετίες το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.  Θα είμαι ξεκάθαρος. Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησής είναι να μπει ένα τέλος στην άναρχη λειτουργία του ραδιοφωνικού τοπίου στη χώρα.  Θέτω υπόψη σας ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών της ελληνικής Επικρατείας και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Μετά την ψήφιση του νέου νόμου (ν.4779/2021)   και τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς έχει ξεκινήσει, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου,  συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Μία συνεργασία αναγκαία λόγω της πολυπλοκότητας και του εξειδικευμένου αντικειμένου, έτσι ώστε, από κοινού με τους αρμόδιους, κατά περίπτωση, φορείς να οδηγηθούμε στην εκπόνηση του πλέον άρτιου από ουσιαστικής, νομικής  αλλά και τεχνικής πλευράς νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών της ελληνικής Επικρατείας.

Τέλος,  πρέπει να σας  τονίσω ότι πριν οδηγηθούμε στην οριστική διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου – σταθερά προσηλωμένοι στις δημοκρατικές αρχές της διαφάνειας και με πίστη στη σημασία του εποικοδομητικού διαλόγου – θα προχωρήσουμε σε ευρεία διαβούλευση με  τα πολιτικά κόμματα, το ΕΣΡ αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους.

Σε επόμενη φάση, μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των ραδιοφώνων θα ακολουθήσουν και οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

 

Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 3ο Briefing από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μια νέα πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε.  Το θέμα της θέσης της Θεσσαλονίκης είναι επικοινωνίας ή πολιτικής βούλησης και ουσίας;

Για πρώτη φορά η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο γίνεται σε τακτική βάση από τη Θεσσαλονίκη. Υλοποιώντας τη δέσμευση του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου, μια φορά τον μήνα, δέχεται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, για τα θέματα που απασχολούν πανελλαδικά την επικαιρότητα και φυσικά για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Από την εισαγωγή του στην ενημέρωση και τις απαντήσεις που δίνει, παράγονται ειδήσεις που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και τους δημοσιογράφους των Μέσων της. Σαφώς και πρόκειται για μια ενέργεια που αναδεικνύει το δημοσιογραφικό έργο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ουσιαστική έκφραση της πολιτικής βούλησης για την τοποθέτηση της στο προσκήνιο.

 

Όταν ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου το briefing στη Θεσσαλονίκη, μετά από συνάντηση με την ΕΣΗΕΜΘ, είχε μιλήσει για μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της Θεσσαλονίκης την ενημέρωση.  Ποιες άλλες θα υλοποιηθούν πέραν του briefing;

Υπενθυμίζω ότι ήδη έχει προηγηθεί η ενίσχυση του Περιφερειακού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο από τις εγκαταστάσεις του στο Διοικητήριο, έχει συντονιστικό ρόλο για την καταγραφή της ειδησεογραφίας από το σύνολο των περιφερειακών μέσων της χώρας. Μια από τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζουμε, για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης στο μιντιακό τοπίο, θα είναι και η συνεργασία μας με σχολές και τμήματα των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων μας για το σύνολο του χώρου των ΜΜΕ. Οι πρωτοβουλίες αυτές, που μπορούν να πλαισιωθούν και από την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, θα έχουν ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Γενικότερα, όλες οι πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου, όπως οι ενδεικτικές στις οποίες προαναφέρθηκα, είναι προφανές ότι και αφορούν, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να εκκινούν από τη Θεσσαλονίκη.

 

Πως μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος και η θέση της ΕΡΤ-3; Υπάρχει σκέψη για επιστροφή στην αυτονομία με τη Διοικούσα Επιτροπή της;

Έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να υποβαθμισθεί ο ρόλος της ΕΡΤ3. Όπως έχει δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από το βήμα του briefing στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος μας είναι η ΕΡΤ3 συνολικά να αναβαθμιστεί χαρακτηρίζοντας ως πολύτιμο στοιχείο τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς της, οι οποίοι μάλιστα αποτέλεσαν την «αιχμή του δόρατος» της ΕΡΤ στην κάλυψη του πολέμου της Ουκρανίας. Όπως γνωρίζετε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατάργησε την Διοικούσα Επιτροπή της ΕΡΤ3, διαμορφώνοντας το διοικητικό, λειτουργικό της πλαίσιο χωρίς αυτήν. Η επαναφορά της προϋποθέτει νομοθετική αλλαγή και συζήτηση με τη διοίκηση της ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση ισχύει η διαβεβαίωση μας πως γίνεται ότι είναι δυνατό για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΡΤ3.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 28-5-2022)