Δήμητρα Ακριτίδου: «Στόχος μου η βελτίωση λειτουργιών και υπηρεσιών της ΚΕΔΗΘ»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Γιάννη Γκουμάκη

Για την πολυσχιδή δράση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) αλλά και για τις ενέργειες της στην προεδρία της Επιχείρησης μίλησε η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ Δήμητρα Ακριτίδου σε συνέντευξη της στο MyPortal.gr.

Η. κ. Ακριτίδου αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα δράσεων της επιχείρησης αναφορικά με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αλλά και τον προγραμματισμό δράσεων ενόψει καλοκαιριού, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχει φέρει η προεδρία της στην επιχείρηση σε σχέση με πριν.

 

Ποια είναι τα προγράμματα και οι δράσεις που υλοποιεί η ΚΕΔΗΘ σήμερα;

Σήμερα στην ΚΕΔΗΘ λειτουργούν και υλοποιούνται μία σειρά προγραμμάτων προς όλους τους ενδιαφερομένους για τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, με μεγάλη συμμετοχή. Συγκεκριμένα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης προγράμματα όπως  η Κινητικότητα Νέων και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ο εθελοντισμός στην πράξη, Softskills: Πως επηρεάζουν την επαγγελματική μας ζωή και την προσωπική μας ανάπτυξη κ.α.

Όλα βεβαίως γίνονται διαδικτυακά λόγω των ειδικών συνθηκών που μέχρι τώρα υπαγορεύει η πανδημία.

Δράσεις με επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα επίσης ξεκίνησαν τρεις εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων μου με σκοπό την συνεχή παρουσία του φορέα που εκπροσωπώ στην πόλη.

Παρακολουθήσαμε τον προηγούμενο μήνα δράσεις από πλευράς σας αναφορικά με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Τι περιλάμβαναν οι δράσεις αυτές και τι αντίκτυπο πιστεύετε έχουν στις νέες και τους νέους της πόλης μας;

Γνωρίζετε και ακούτε συνεχώς τα τελευταία χρόνια η βία κατά των γυναικών να γνωρίζει σημαντική αύξηση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

Ασχολούμαι με τα θέματα της βίας έναντι των γυναικών , την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και όλες τις μορφές της βίας εδώ και πολλά χρόνια ούσα καθηγήτρια στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης που επιμορφώνει Δημοσίους υπαλλήλους για τα θέματα αυτά, ταυτόχρονα διδάσκουσα τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Προγράμματα ευαισθητοποίησής τους και ακόμη εισηγήτρια σε σεμινάρια με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και έχω επιμορφώσει εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς οι οποίοι με μεγάλο ενδιαφέρον βλέπουν και γνωρίζουν τις γενεσιουργές αιτίες των ζητημάτων αυτών και ταυτόχρονα τις διαδικασίες των δομών της χώρας για την προστασία των θυμάτων, έως και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις διεθνείς συμβάσεις , τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Έτσι λοιπόν η αγωνία μου, που είμαι σίγουρη ότι είναι όχι μόνο δική μου, αλλά και όλων των υγιώς σκεπτόμενων ατόμων, είναι που πάει αυτή η κατάσταση και πως η ελληνική πολιτεία και η διεθνής κοινότητα θα προστατεύσει τα πολύ ευάλωτα άτομά της, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες του κόσμου. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος και την κρισιμότητα της κατάστασης. Η βία έναντι των γυναικών είναι σε σημαντικό βαθμό θέμα στερεοτύπων και ιδιαίτερα θέμα πολιτισμικό και κουλτούρας.

Η βία αποτελεί παρακμιακή συμπεριφορά μιας κοινωνίας και ενός πολιτισμού.Η εξάλειψή της είναι ζήτημα πρωτίστως κουλτούρας.

Η αλλαγή της κουλτούρας απαιτεί συνεργασίες των φορέων δημοσίων και ιδιωτικών, αλλαγή κουλτούρας, πρωτοβουλίες στήριξης των θυμάτων, υποστήριξη και αποτελεσματική διαχείριση των καταγγελιών τους.

Δράσεις και πρωτοβουλίες προς την σωστή κατεύθυνση γίνονται, αλλά πέρα από τις ενημερωτικές καμπάνιες που γίνονται , την εκπόνηση μελετών για τα αίτια της βίας, χρειάζονται να γίνουν σχεδιασμοί θυματοκεντρικών πλαισίων δράσης, στις οποίες τα θύματα θα μπορούν να βρουν συνολική, συντονισμένη υποστήριξη από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων.

Η πρόληψη της βίας απαιτεί κοινωνική αλυσίδα συντονισμού, μαζί με την συνεργασία πολλών και διαφορετικών πολιτικών. Προϋποθέτει δράσεις ενημέρωσης στην οικογένεια, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για συνολική αντιμετώπιση της κουλτούρας της βίας.

Με αφορμή λοιπόν την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών διοργανώσαμε μία εκδήλωση με ένα μουσικοκινητικό – θεατρικό δρώμενομε την συμμετοχή ηθοποιών, μουσικών και χορογράφου, που με μεγάλη επιτυχία το παρουσίασαν με μουσική υπόκρουση κλασσικών κομματιών παιγμένα σε πιάνο, υπό πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Η επιτυχία της εκδήλωσης φάνηκε στα πρόσωπα του κόσμου που την παρακολούθησε και συγκινήθηκε από αυτό.

 

Κάνοντας έναν απολογισμό, τί ήταν αυτό που θα μπορούσατε να πείτε πως βελτιώθηκε με την προεδρία σας στην ΚΕΔΗΘ σε σχέση με το παρελθόν και που σκοπεύετε να επικεντρωθείτε στη συνέχεια;

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου που έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, εκείνο που έθεσα ως σκοπό είναι η περαιτέρω βελτίωση των λειτουργιών και των παρεχομένων υπηρεσιών των δομών που υπάγονται στην Κοινωφελή Επιχείρηση.

Θα ξεκινήσω από τις δομές που έχουν ένα ειδικό βάρος, μιας και φιλοξενούν ευπαθείς, ή αλλιώς ευάλωτες ομάδες.

Στην ΚΕΔΗΘ ανήκει το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που φιλοξενεί κάθε ημέρα άτομα που χρειάζεται να μπορούν να «ξεφεύγουν» από το σπίτι τους και να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά και να σιτίζονται το μεσημέρι. Το ΚΗΦΗ χρειαζόταν νοσοκομειακό εξοπλισμό πιεσόμετρα, οξύμετρα , συσκευή μέτρησης σακχάρου κα. Τα οποία άμεσα αγοράστηκαν. Εξοπλίστηκε και αυτό όπως και όλες οι δομές μας με καθαριστές αέρα, υψηλής ποιότητας για την προστασία από την διασπορά του κορονοϊού.

Η δομή όπου φιλοξενούνται Άτομα με Αναπηρία χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις,γιατί εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο που πρέπει να στοχεύουμε, κάτι που δεσμεύομαι ότι θα γίνει. Εκείνο που ζήτησα από τους εργαζομένους είναι να μου λένε τις ανάγκες που υπάρχουν και θα βρίσκουν ανταπόκριση.

Τα πέντε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης που λειτουργεί η ΚΕΔΗΘ εξυπηρετούν, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τα παιδιά, εκατοντάδες γονείς που τα αφήνουν σε ασφαλές και υπό την παιδαγωγική κατάρτιση και φροντίδα περιβάλλον.Την περίοδο αυτή μάλιστα θα ετοιμάσουν και τις λαμπάδες τους μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό, σε εργαστήρια κατασκευής- διακόσμησης πασχαλινών λαμπάδων.

Στην ΚΕΔΗΘ ανήκει και η λειτουργία του EuropeDirect που ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο εξωστρέφειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαζί προγραμματίζουμε ποικίλες δράσεις,η μία εξ αυτών θα γίνει στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης με μία μεγάλη εκδήλωση,με τίτλο «Η Ευρώπη με τα μάτια των παιδιών-Πολιτιστικές Διαδρομές» στο θεατράκι του Δημαρχείου με δεκάδες παιδιά των ΚΔΑΠ μας, που θα κατασκευάσουν σε εικαστικά εργαστήρια κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές  των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα σε ένα περιβάλλον σκηνοθετικά προσαρμοσμένο με παραδοσιακές στολές φορεμένες σε κούκλες διαφόρων τύπων κατασκευών. Θα μοιραστεί και υλικό για την προαγωγή της ιδέας της Ε.Ε. προσαρμοσμένο για τις ηλικίες των παιδιών.

Όμως οι δράσεις δεν σταματούν εδώ σύντομα θα υπάρξουν προγράμματα για την προαγωγή της ειδικής ψηφιακής εγγραμματοσύνης για νέους και νέες διαφόρων επαγγελματικών κατευθύνσεων. Στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που προάγουν επίκαιρα θέματα

Συνεχίζει να λειτουργεί με επιτυχία το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων που πρόσφατα συγκροτήθηκε για το επόμενο έτος.

Τέλος να αναφερθεί ότι ξεκίνησαν να δίνονται στους εργαζομένους στην καθαριότητα των δομών, Μέτρα Ατομικής Προστασίας.

Τι μπορείτε να μας πείτε για τις δράσεις που σκοπεύει να πραγματοποιήσει η ΚΕΔΗΘ μέσα στο καλοκαίρι;

Η ΚΕΔΗΘ συνεχίζει τις δράσεις που απευθύνονται κατά περίπτωση σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και άτομα με πολλά και ποικίλα επαγγελματικά ενδιαφέροντα.

Τον Ιούνιο στην Ημέρα του περιβάλλοντος η ΚΕΔΗΘ θα υλοποιήσει μία σημαντική δράση για την αειφόρο ανάπτυξη που εκτός από το θεωρητικό της κομμάτι θα περιλαμβάνει και πρακτικές εφαρμογές από νέους.

Έπονται πολλά ακόμη που τώρα ετοιμάζονται προκειμένου η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου να προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στους κατοίκους της πόλης μας.

Εκείνο για το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι θα βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες λειτουργίας όλων των δομών που λειτουργεί.

Πρόθεσή μου είναι η αναβάθμισή τους για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους.

 

 Η ανάληψη της προεδρίας της ΚΕΔΗΘ σημαίνει πως αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις σας με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα; Τι θα κάνετε στις επόμενες εκλογές;

Πολλές φορές στην πολιτική οι έχοντες την πολιτική εξουσία λαμβάνουν πρώιμες αποφάσεις χωρίς την πλήρη πληροφόρηση, όμως ο χρόνος αναδεικνύει την αλήθεια επιλύοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Οι σχέσεις μου με τον δήμαρχο εξελίσσονται με μία εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της πόλης μας. Όσο για τις εκλογές ο πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος και υπάρχουν μπροστά μας προκλήσεις που πρέπει να κατακτήσουμε.