Δήμαρχος Κολωνίας από τη Θεσσαλονίκη: θα συνεχίσουμε τις καλές σχέσεις με τον δήμαρχο Μπουτάρη και τα επόμενα χρόνια

από Team MyPortal.gr
sms

Την ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό τονίζει η δήμαρχος της Κολωνίας, Ενριέτε Ρέκερ (Henriette Reker), σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουν η “ανθρωπιά” και η “έννομη τάξη” κενές λέξεις στην Ευρώπη.

«Συμφωνώ με την καγκελάριο Μέρκελ ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων, την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου τους, την ενσωμάτωσή τους και τη διευκόλυνση της επιστροφής τους, όταν δεν μπορούν να μείνουν. Η εξεύρεση αυτής της λύσης ενδέχεται να είναι μια δύσκολη και ίσως μακρά διαδικασία. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουν η “ανθρωπιά” και η “έννομη τάξη” κενές λέξεις στην Ευρώπη» τονίζει η κ. Ρέκερ.

Γνωστή για τις φιλο-μεταναστευτικές θέσεις της, για τις οποίες μάλιστα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι την παραμονή της εκλογής της ως δήμαρχος της Κολωνίας το 2015, η κ. Ρέκερ, που επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται επίσης στα οφέλη από την τριακονταετή σχέση αδελφοποίησης των δύο πόλεων και στις πολύ καλές σχέσεις με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Επισημαίνει ότι Θεσσαλονίκη και Κολωνία έχουν μια κοινή δέσμευση και αυτή είναι η στήριξη των νέων ανθρώπων, που είναι το μέλλον όχι μόνο για τις δύο πόλεις, αλλά και για την ενιαία Ευρώπη. Ως πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Κολωνίας σημειώνει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε επίπεδο διοίκησης, αλλά τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τονίζει ότι οι κρίσεις οδηγούν πάντα σε νέες ευκαιρίες και χαρακτηρίζει εντυπωσιακό το πώς ο ελληνικός λαός τα έβγαλε πέρα, ιδιαίτερα δε σε τοπικό επίπεδο.

Ακολουθεί το μέρος του κειμένου της συνέντευξης της κ. Ρέκερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ: Η Κολωνία είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη από το 1988. Ποια είναι τα οφέλη από αυτό τον τριακονταετή ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ των δύο πόλεων; Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς συνεργασίας (π.χ. στον τουρισμό);

Απ: Σε αυτά τα 30 χρόνια, υπήρξαν τόσο πολλές επαφές σε τόσο διαφορετικά επίπεδα που δεν θα ήταν αρκετός ο χρόνος για να τις απαριθμήσω. Θα ήταν αρκετό να πει κανείς ότι οι καλοί εταίροι είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας.

Από το 1992, υπάρχει επίσημη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων μας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Και μόνο σ’ αυτό το πεδίο υπάρχουν δεκάδες πρότζεκτ και συνεργασίες.

Στην Κολωνία υπάρχουν δύο σύνδεσμοι των αδελφοποιημένων μας πόλεων- POP (πρωτοβουλία για τον ελληνικό πολιτισμό στη Γερμανία και FILIA, που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων. Οι εθελοντές τους “τρέχουν” διάφορα πρότζεκτ και αναπτύσσουν ευκαιρίες διάδρασης, μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων.

Επιπροσθέτως, ο ελληνογερμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (www.dhwv.de) έχει έδρα στην Κολωνία. Σχετίζεται σε μια σειρά πρότζεκτ, καθώς και στην παροχή βοήθειας σε νέους ανθρώπους και σε πρόσφυγες που προσπαθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε και το “Kausa Servicestelle Cologne”.

Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί κι ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των βιοτεχνικών επιμελητηρίων της Κολωνίας και της Θεσσαλονίκης, που επικεντρώνεται κυρίως στην εκπαίδευση στον τεχνικό τομέα.

Και φυσικά έχουμε, επίσης, εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ του Γερμανικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Γκαίτε. Οι μαθητές επισκέπτονται συχνά την Κολωνία και τη γύρω περιοχή προκειμένου να μάθουν για τις ευκαιρίες περαιτέρω εκπαίδευσης.

Οι δύο πόλεις έχουν μια κοινή δέσμευση, να επικεντρώσουν στη νεολαία: οι νέοι άνθρωποι είναι, εντέλει, το μέλλον- τόσο για τις δυο χώρες μας όσο και για την ενιαία μας Ευρώπη.

Ερ.: Πώς είναι η συνεργασία σας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο;

Απ: Είχαμε πάντα πολύ καλές σχέσεις με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, το επιτελείο του και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι όλοι πολύ προσηλωμένοι στη στήριξη της αδελφοποίησης των πόλεών μας σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος των πολιτών μας. Οι συχνές ανταλλαγές, η εξαιρετική συνεργασία και η αμοιβαία φιλοξενία είναι οι βάσεις της μακρόχρονης φιλίας μας. Πετύχαμε πολλά τα τελευταία 30 χρόνια και είμαι σίγουρη πως θα συνεχίσουμε έτσι και τα επόμενα χρόνια.

Ερ: Η Ελλάδα φαίνεται να γυρίζει σελίδα σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση. Ποιο θα ήταν το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό σε αυτή τη διαδικασία της “επανεκκίνησης”;

Απ: Οι κρίσεις οδηγούν πάντα σε νέες ευκαιρίες. Είναι πολύ εντυπωσιακό να δει κανείς πώς ο ελληνικός λαός τα έβγαλε πέρα με την κρίση, ιδιαίτερα δε σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλές νέες πρωτοβουλίες, τρόποι αλληλοβοήθειας, εξεύρεσης λύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με μια καινοτόμα μορφή αυτοαπασχόλησης. Μπορούμε να μάθουμε πολλά απ’ αυτό το πνεύμα αυτάρκειας και κοινωνικής συμμετοχής.

Ερ: Είστε γνωστή για τη φιλο-μεταναστευτική σας στάση και η Γερμανία είναι μια χώρα που έχει υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Εκτιμάτε πως οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά ενταγμένοι στη γερμανική κοινωνία και ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας, την Κολωνία;

Απ: Η πλειονότητα των ανθρώπων στην πόλη μας υποστηρίζουν την πολιτική μου στάση (ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα). Υπάρχουν πολλά άτομα που εργάζονται ως εθελοντές, στον ελεύθερό τους χρόνο, προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να σταθούν στα πόδια τους στην κοινωνία μας. Παραδίδουν μαθήματα γλώσσας, συνοδεύουν τους πρόσφυγες σε ραντεβού τους με τις Αρχές και τους βοηθούν να βρουν κάπου να μείνουν ή δίνουν στους νέους ανθρώπους ένα σπίτι, μέσα στην οικογένειά τους: νέοι άνθρωποι, που φτάνουν στην Κολωνία ασυνόδευτοι, πηγαίνουν εδώ στο σχολείο και τους δίνεται μια ευκαιρία να ξαναφτιάξουν το μέλλον τους.