Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Τα Γλυπτά δεν θα επιστρέψουν σε μόνιμη βάση – Μιλάμε μόνο για σχέση συνεργασίας

από Team MyPortal.gr
sms

Αποκλείει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι εκείνο για το οποίο «μπορούμε να μιλάμε είναι μία σχέση ”συνεργασίας” μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας». Λέγοντας, επίσης, ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά και πως «τα πλάνα παίρνουν σάρκα και οστά».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Νίκολας Νάλιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, μιλώντας –μεταξύ άλλων– για την επί σειρά ετών κλοπή αρχαίων αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου.

Ειδεμή για τα Γλυπτά, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε το εξής: «νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν μία συναρπαστική και καινοτόμο λύση. Κάτι έξω από τα τετριμμένα. Ξεκινώντας με τη σκέψη ότι όλα είναι πιθανά και με το ότι θα συζητήσουμε ρεαλιστικά όσο εξελίσσεται η υπόθεση. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Διευκρινίζοντας, ότι «τα πλάνα παίρνουν σάρκα και οστά όσο περνά ο καιρός. Θα μιλούσα περισσότερο για μια εταιρική σχέση συνεργασίας ωστόσο, παρά για συζήτηση περί ιδιοκτησίας. Προσωπικά μου αρέσει να συνεργάζομαι. Αν μιλάμε σοβαρά για τον παγκόσμιο πολιτισμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν έχω μια ξεκάθαρη λύση, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ωστόσο» ανέφερε.

Κλοπές 2.000 αντικειμένων

«Ως επιμελητής, η κλοπή είναι ο χειρότερος εφιάλτης σου», ανέφερε ο Κάλιναν σχετικά με τις κλοπές περίπου 2.000 μη καταγεγραμμένων μικρών αντικειμένων από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου. «Εφιάλτης» επίσης και για τους διευθυντές των μουσείων  – υπενθυμίζουμε ότι η συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τον χειρισμό των κλοπών από το μουσείο, οδήγησε στην εσπευσμένη αποχώρηση του Χάρτβιγκ Φίσερ, του προηγούμενου διευθυντή του Μουσείου. Έτσι, η σκυτάλη πέρασε στον Κάλιναν ο οποίος, έως ότου αναλάβει τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου, ήταν διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτραίτων, στην οποία είχε ενταχθεί το 2015.

Όπως υπενθυμίζει ο Κάλιναν σχετικά με τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο, περισσότερα από 600 αντικείμενα έχουν ανακτηθεί με ασφάλεια, ενώ περαιτέρω αντικείμενα έχουν εντοπιστεί σε μια βαθιά επιχείρηση έρευνας.

Κατόπιν της αποκάλυψης των κλοπών, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ψηφιοποίησης του συνόλου των αποθεμάτων του Μουσείου. Η ψηφιοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μίας πενταετίας, το δε κόστος ανέρχεται στις 5 εκατ. λίρες και έχει ήδη καλυφθεί από τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Όταν το έργο ολοκληρωθεί, θα είναι –λέει ο Κάλιναν– «μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πηγές μουσείων στον κόσμο», μια φανταστική διεθνής βάση δεδομένων για τους μελετητές και το κοινό.

Ανασυγκρότηση Βρετανικού Μουσείου

Ανάμεσα στα καθήκοντα του Κάλιναν είναι κι εκείνο της πιο φιλόδοξης ανασυγκρότησης μουσείου που επιχειρήθηκε ποτέ – «μία πλήρης ολιστική μεταμόρφωση, από πάνω μέχρι κάτω, από μέσα προς τα έξω, κτίρια, συλλογή, οπτική ταυτότητα». Όσο για το φημολογούμενο κόστος της ανακατασκευής, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισ. λιρών.

«Τα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία για το μεγαλύτερο πολιτιστικό ίδρυμα της Βρετανίας δεν είναι όμως υπερβολή: με περίπου 3.500 αίθουσες και περίπου 8 εκατ. αντικείμενα στη συλλογή του, είναι, σύμφωνα με τον πρώην διαχειριστή Άντονι Γκόρμλι, ”ένα από τα τελευταία μη εκσυγχρονισμένα μεγάλα μουσεία στην Ευρώπη”», όπως αναφέρουν οι Financial Times.