Διαγραφή Εύας Καϊλή, κλήθηκε σε ανάκριση για σκάνδαλο διαφθοράς

από Team MyPortal.gr
sms

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των βελγικών αρχών για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς και συγκεκριμένα για δωροδοκίες από αξιωματούχους του Κατάρ. Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir, έχει συλληφθεί ο σύντροφος της Ελληνίδας αντιπροέδρου της ευρωβουλής Εύας Καϊλή, ενώ έχει οδηγηθεί και η ίδια σε ανάκριση.

Πρόκειται για υπόθεση για την οποία έχουν ήδη συλληφθεί 4 άτομα, ανάμεσά τους και πρώην ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με τη Le Soir, το σπίτι της Καϊλή ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οδηγήθηκε για ακρόαση. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα. Η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους της Ευρωβουλής. Ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ένας βουλευτής που προστατεύεται από την ασυλία του είναι να συλληφθεί επ’ αυτοφώρο

Την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η κ. Καϊλή είχε συναντηθεί με τον κ. Al Marri, υπουργό Εργασίας του Κατάρ.

Η βελγική Le Soir γράφει συγκεκριμένα:

 

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομαθεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

 

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας.

Έρευνα πολλών μηνών

 

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

 

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

 

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία του Βελγίου κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί. «Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (…)», τόνισε νωρίτερα η εισαγγελία.

Διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

Έπειτα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στη διαγραφή της κ. Καϊλή. Η ανακοίνωση: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».