Διαφωνία κυβέρνησης-διαπραγματευτή στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ προσήρθε στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας με μια σοβαρή διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και διαπραγματευτή. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση διατήρηση τον διορισμένο απο την προηγούμενη κυβέρνηση του VMRO του Γκρουέφσκι τον Βάσκο Ναουμόφσκι. Η διαφωνία αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης χθες στη Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Ο Ναουμόφσκι δήλωσε πως οι προτάσεις που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση» και πρόσθεσε πως “κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του».

Αντίθετα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκτίμησε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Πάντως όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ στη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, μετά την κατάθεση των προτάσεων Νίμιτς οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν απευθείας με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας υπό την προσωπική τους επίβλεψη.

No Comments Yet

Comments are closed