Ένα ακόμη μεγάλο έργο της Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση της ΔΕΘ, έργο ώριμο, το οποίο βρίσκεται ουσιαστικά σε τροχιά εκκίνησης, αποτελεί τις τελευταίες μέρες… μήλον της έριδος.
Επτά δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, ζητούν να αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάπλαση της ΔΕΘ και να δημιουργηθεί νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο στα δυτικά.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των επτά δημάρχων και του σεβασμιότατου για την αναπτυξιακή προοπτική και αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα όμως, θεωρώ ότι η διεκδίκησή τους δεν πηγάζει από πεποίθηση ότι η μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά αποτελεί τη βέλτιστη λύση για τον εκθεσιακό φορέα, αλλά από την αγωνία τους για την απουσία αναπτυξιακών έργων στην περιοχή, έργων τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και θα εισφέρουν στην αύξηση του εισοδήματός τους.
Είναι γεγονός ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη ασφυκτιά από την έλλειψη χώρων υψηλής αισθητικής και περιβαλλοντικής διάστασης. Γι’ αυτό και απαιτείται οι πολιτικοί να στρέψουν το κεφάλι τους στην περιοχή και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία έργων τα οποία θα την αναβαθμίσουν.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεπικουρεί και ήδη χρηματοδοτεί την περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου μέσω ευρωπαϊκών πόρων. Η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου, έκτασης 332 στρεμμάτων, σε υπερτοπικό πάρκο, αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για τη δυτική πλευρά της πόλης.
Η Δυτική Θεσσαλονίκη διαθέτει πλούτο, πλούτο ο οποίος πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. Έτσι, ενέργειες πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση και του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, αλλά και του πρώην στρατοπέδου Γκόνου.
Την ίδια ώρα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δρομολογούμε τις διαδικασίες για την ενοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Το οραματικό, τιτάνιο και εμβληματικό αυτό έργο, είναι γεγονός ότι έχει μπροστά του πολύ δρόμο και πολλές δυσκολίες, έχει όμως και το αμέριστο ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο στόχος δεν είναι και τόσο μακρινός, καθώς τα πρώτα έργα μπορούν να αρχίσουν μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, έχοντας την αφετηρία τους στο δυτικό μέτωπο. Πρόθεση μας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι τα πρώτα έργα να αρχίσουν από τις περιοχές του Καλοχωρίου, των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης.
Έτσι λοιπόν, στη Δυτική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουμε, μεταξύ άλλων, την εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων, τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, τη δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου θα δημιουργηθεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Και βέβαια, απαιτείται να «τρέξουν» άμεσα οι διαδικασίες για την επέκταση του μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Τα έργα αυτά, μαζί με άλλα σημαντικά, όπως για παράδειγμα αντιπλημμυρικά,ηλειτουργία του δυτικού προαστιακού, είναι ικανά να δημιουργήσουν τη δυναμική για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
Αυτό που χρειάζεται είναι κοινή προσπάθεια και συστράτευση από όλους, από το πολιτικό προσωπικό, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τους φορείς, ώστε τα έργα να προχωρήσουν γρήγορα.
Η Δυτική Θεσσαλονίκη χρειάζεται έργα, νέα έργα, τα οποία πρέπει να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί και όχι ανατροπή σχεδιασμών και δρομολογημένων έργων, που μόνο καθυστερήσεις, οπισθοχώρηση και οπισθοδρόμηση μπορούν να φέρουν.