Δένδιας: Η Άγκυρα επέλεξε να εγκλωβίσει τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα

από Team MyPortal.gr
sms

Την ανησυχία του για τη διαρκή επιδείνωση της τουρκικής ρητορικής και την ένταξη στον κατάλογο των αξιώσεων της Άγκυρας και θεμάτων όπως τα νησιά εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι δεν είναι καθόλου ήσυχος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια στενάχωρη εξέλιξη ως προς την ουσία όσων εμπεριέχει η τουρκική τακτική. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση έχει εγκλωβίσει την Τουρκία αλλά και την τουρκική κοινή γνώμη. Σημείωσε δε, ότι από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης, ωστόσο υποστήριξε ότι έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης που είναι συνεχές.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια δεν είναι δυνατόν να ιχνηλατηθεί το τι μεσολάβησε και από τη συνάντηση στον Βόσπορο των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, η ηγεσία της γείτονος έχει επιλέξει τη συγκεκριμένη ρότα. Επιπλέον τόνισε ότι δεν θεωρεί καλό το γεγονός ότι συμπίπτουν χρονικά οι εθνικές εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα από το 2019 και μετά έχει δώσει απεριόριστες ευκαιρίες στην Τουρκία, ωστόσο με αφετηρία την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, η Άγκυρα επέλεξε να εγκλωβίσει τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα αλλά και το Κάιρο σε συγκρουσιακή πορεία. Κατά την άποψη του κ. Δένδια δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά να επιλέξει αυτή τη στρατηγική καθώς οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι το δόγμα Καραμανλή, που παρέμενε στόχος της αμυντικής εξωτερικής πολιτικής, με βάση το οποίο η αναλογία ήταν 7-10 υπέρ της Τουρκίας, δεν έχει απλώς ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας άλλα πλέον είναι στο 10-0.