Δένδιας: Επέκταση χωρικών υδάτων οπουδήποτε και οποτεδήποτε το κρίνουμε σκόπιμο

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, έστειλε από τη Βουλή ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων και σε άλλες περιοχές όποτε το κρίνει σκόπιμο.

«Η Ελλάδα επιφυλάσσεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και στις λοιπές περιοχές της επικράτειας όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο, προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα οπουδήποτε και οποτεδήποτε», υπογράμμισε και σε συνέχεια των όσων ανέφερε το πρωί στη Βουλή πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη. Όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Εξ’ ου και χαιρετίζουμε την επαναλαμβανόμενη δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ για το σχετικό δικαίωμα της χώρας μας» είπε ο Νίκος Δένδιας και στράφηκε προς την Τουρκία.

«Είναι απαράδεκτο για την Τουρκία να απειλεί με casusbelli την Ελλάδα εφόσον ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν σε λίγες ημέρες, έκανε λόγο για εκπλήρωση των όρων που είχαν τεθεί, να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες και να αποχωρήσει το Orus Reis. «Πάγια θέση μας ακόμη κι όταν η κρίση στις σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν έντονη, ήταν η ετοιμότητα μας για διάλογο, με τις ίδιες σαφείς προϋποθέσεις, τις οποίες υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», είπε και πρόσθεσε πως σχεδόν 2 μήνες από αποχώρηση Orus Reis δημιουργείται μια ευκαιρία διαλόγου, στον οποίο η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη, θεωρώντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με απειλές πολέμου».

Σε ότι αφορά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, που ψηφίζεται αύριο με ευρύτατη πλειοψηφία, επεσήμανε ότι ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας και τη διεθνή της θέση με τις χώρες με τις οποίες οικοδομεί μια σχέση έναντι εκείνων που δεν συμμερίζονται τις ίδιες αρχές, μεγενθύνοντας το αποτύπωμα της χώρας. «Η Ελλάδα ενισχύει το εθνικό της οπλοστάσιο σε κλίμα αδιασάλευτης εθνικής ομοψυχίας, δημιουργεί υπόδειγμα συνέπειας, προσήλωσης σε στόχους και αυτοπεποίθησης», υπογράμμισε.

No Comments Yet

Comments are closed