Δεν ζητάμε λάφυρα για να στηρίξουμε μια κυβέρνηση

Λεβέντης Βασίλης

Ξεκινώντας από την εξωτερική πολιτική και το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, θέλω να τονίσω πως ακόμη και σήμερα δε γνωρίζει η κοινωνία μας τι συμφωνίες υπέγραψε ο Πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο. Είναι κάτι που θα μάθουμε πολύ αργότερα. Όσον αφορά τα F16, θα δώσουμε 2,4 δις ευρώ για να αναβαθμίσουμε τα ήδη προβληματικά αεροσκάφη, τα περισσότερα των οποίων είναι κατασκευασμένα προ πολλών ετών. Την ώρα που θα μπορούσαμε να έχουμε προμηθευτεί αεροπλάνα F35 5ης γενιάς. Το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να έρθει στη Βουλή να συζητηθεί και να ενημερωθούν οι πολίτες οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν για το που πάνε τα χρήματά τους. Καλό είναι να γίνει και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν η Τουρκία έχει παραγγείλει 100 F-35, είναι αδιανόητο η Ελλάδα να θεωρεί επαρκή την αναβάθμιση των παλαιών F-16;

Για το θέμα της κεντροαριστεράς, στην Ένωση Κεντρώων περιμένουμε τον όποιο αρχηγό εκλέξουν για να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν φοβόμαστε μήπως το μόρφωμα που θα δημιουργήσουν μας κόψει ψήφους και αυτό γιατί έχουν μαζευτεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ όλα τα παλαιά φθαρμένα στελέχη. Όποιος και να βγει αρχηγός θα πρέπει να απολογηθεί για το 1 εκατ. ρουσφέτια που έκανε το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, για τα 200 εκατ. και πλέον ευρώ δάνεια που έλαβαν και για την ψήφο υπέρ ενισχυμένης που έδωσαν προ έτους και ουσιαστικά πρόσφεραν 50 έδρες στον κ. Μητσοτάκη. Στην Ένωση Κεντρώων θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην πτώχευση του κράτους και αν δεν παραμερίσουν και δεν πάνε σπίτι τους, οι μακροχρόνιοι υπουργοί και βουλευτές του, αντί να ανεβάσει τα ποσοστά του θα γκρεμιστεί στις εκλογές. Όλα αυτά τα θεωρούμε υλικά κατεδάφισης που δημιουργούν στην κοινωνία αποστροφή. Σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε και πιστεύουμε ότι η Ένωση Κεντρώων με την δυναμική που αναπτύσσει θα είναι η έκπληξη των εκλογών όποτε και αν γίνουν και θα ξεπεράσει σε ποσοστό στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ.

Δικαίως ακούμε κριτική στα δυο κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Και τα δυο αυτά κόμματα ευθύνονται για την πτώχευση της χώρας και για τα μνημόνια που ακολούθησαν απόρροια των πολιτικών που ασκήθηκαν από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η Ένωση Κεντρώων δε συνεργάζεται με όποιον συμπαθεί η όχι. Εμείς όταν κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις θα κρίνουμε τι συμφέρει τον τόπο. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι η Ένωση Κεντρώων δε ζητά λάφυρα για να στηρίξει μια Κυβέρνηση αλλά προτάσσει τις θέσεις της και συγκεκριμένα τα 9 σημεία που αποτελούν και τον ακρογωνιαίο πολιτικό μας λίθο. Εάν γίνουν δεκτά τα 9 σημεία τότε και μόνο τότε θα στηρίξουμε μια Κυβέρνηση χωρίς να ζητάμε όρο Υπουργεία και καρέκλες.

Ο Τσίπρας μπορεί να θέλει να καταργήσει τις εκλογές και να γίνει ισόβιος πρωθυπουργός. Το θέμα είναι εάν αντέχει η χώρα την ασκούμενη πολιτική από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως δείχνουν οι εξελίξεις το πλεόνασμα 3,5% για το 2018 είναι ανέφικτο και έτσι μοιραία θα οδηγηθούμε σε επιλογές όπως τα μέτρα του 2019 να έρθουν νωρίτερα για να κλείσουν την μαύρη τρύπα που θα προκύψει από τα έσοδα του δημοσίου. Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι όλα θα εξελιχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και αρχή του 2018. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του. Όπως εκτιμούν όλοι, η Κυβέρνηση δεν θα αντέξει το βάρος των μέτρων το 2018 και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σίγουρα πάντως όχι το 2019.

No Comments Yet

Comments are closed