Οι δεκάδες ιχθυοκαλλιέργιες στη Θεσπρωτία στηρίζουν την τοπική και την εθνική οικονομία

από Team MyPortal.gr
sms

Ελάχιστοι είναι ίσως, εκείνοι που γνωρίζουν ότι στην ακριτική Θεσπρωτία, υπάρχει ένας επιχειρηματικός κλάδος που άντεξε στα χρόνια της κρίσης, καταφέρνοντας να στηρίξει την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας τις εξαγωγές και δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας.

Οι περισσότερες από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, είναι σχετικά μικρού μεγέθους και οικογενειακές, ενώ ορισμένες είναι μέλη αλυσίδας μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, που διαθέτουν εγκαταστάσεις και στην περιοχή.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, Μάριος Κάτσης παρουσιάζει με αριθμούς και πραγματικά στοιχεία, το «χάρτη» αυτών των επιχειρήσεων, αλλά και την ουσιαστική συμβολή τους, στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, περίπου το 70% των ιδιοκτητών των μονάδων που λειτουργούν, είναι ντόπιοι. Είτε κατάγονται από τα χωριά της Σαγιάδας, είτε είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Οι μονάδες απασχολούν άμεσα 400 εργαζομένους ενώ υπάρχουν εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας, και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται θετικά από τη δραστηριότητα των μονάδων.

Ο βουλευτής τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, «η ιχθυοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν εξωστρεφείς επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα που στηρίζουν την οικονομία, παράγουν νέες θέσεις εργασίας σε ένα δύσκολο περιβάλλον, βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους, τολμούν να επενδύσουν και στηρίζουν άμεσα τις τοπικές ακριτικές κοινωνίες». Επιπλέον, ο κ. Κάτσης επισήμανε τον σημαντικό ρόλο -στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και της ανάπτυξης αυτών των επιχειρήσεων- που έχουν οι υποδομές, όπως αυτή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας αλλά και των αυτοκινητοδρόμων της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού, ώστε να διαθέτουν τα προϊόντα τους γρήγορα και με ασφάλεια σε όλο και περισσότερες αγορές».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως ήδη σχεδιάζονται και υλοποιούνται νέες επενδύσεις όπως η δημιουργία μονάδας καλλιέργειας γαρίδας. Μάλιστα ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να την επισκεφτεί πρόσφατα να δει από κοντά τόσο την εξέλιξη των έργων στην υφιστάμενη επένδυση, όσο και τις υπάρχουσες δομές της γειτονικής μονάδας προπάχυνσης ιχθύων, γνωστής μεγάλης εταιρείας.

Η δυναμική του κλάδου στη Θεσπρωτία αποτυπώνεται σε μια σειρά από μεγέθη τα οποία παραθέτει ο κ. Κάτσης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ειδικότερα:

-Το σύνολο της ετήσιας πρωτογενούς παραγωγής όλων των ειδών των εκτρεφόμενων ψαριών της περιοχής, ανέρχεται σε περίπου 12.000 τόνους και προσεγγίζει το 12%-14% της πανελλήνιας παραγωγής.

-Σε επίπεδο ΕΕ αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 5% της συνολικής παραγωγής.

-Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ποσοστό που προσεγγίζει το 90%, εξάγεται, κυρίως στην ΕΕ. Ο χρηματικός όγκος αυτού του ποσοστού ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

-Οι εξαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν το 7%-8% των συνολικών εξαγωγών όλων των ιχθυηρών της χώρας

-Στην περιοχή λειτουργεί ο μεγαλύτερος ιχθυογεννητικός σταθμός στα Βαλκάνια όπως και σταθμός προπάχυνσης ψαριών.

-Επίσης λειτουργούν σε συνεργατική βάση σύγχρονα συσκευαστήρια, μεταποίησης και τυποποίησης, στην περιοχή Νέας Σελεύκειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο με θέμα την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε συσκευαστήριο ιχθύων στη Θεσπρωτία. Συνομιλώντας τότε, με επιχειρηματίες και εργαζομένους, εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας αλλά και το έντονο ενδιαφέρον για τη μελλοντική περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, ενόψει μάλιστα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και θάλασσας 2014-2020, και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που φέρνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ