Δ. Παπαστεργίου (ΚΕΔΕ): «Το νερό δεν έχει σύνορα, αλλά ούτε και κομματικές αποχρώσεις. Είναι διάφανο και ως τέτοιο πρέπει να μείνει».

από Team MyPortal.gr
sms

«Το νερό δεν έχει σύνορα, αλλά ούτε και κομματικές αποχρώσεις. Είναι διάφανο και ως τέτοιο πρέπει να μείνει», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στον χαιρετισμό του στην Ημερίδα  «Βιώσιμη Διαχείριση των Φυσικών Πόρων του Δήμου Αιγιαλείας», που διοργάνωσε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ΔΕΥΑ της χώρας, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει μέσω της ΕΔΕΥΑ να συστηματοποιηθεί, έτσι ώστε «το νερό να φθάνει στις βρύσες των δημοτών πάντα, με ασφάλεια, καθαρό, χωρίς διαρροές και με ακόμη χαμηλότερο κόστος».

«Μετά και τις διορθώσεις που συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ και της Ένωσης των ΔΕΥΑ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα»,  είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι ξεκάθαρο πως ο νόμος δεν αφορά σε ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, υπό δημόσιο/δημοτικό έλεγχο.

Πρόσθεσε επίσης, ότι  με τροποποιήσεις  επί άρθρων στη Βουλή, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούσαν σε πιθανές υποχρεωτικές συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, αλλά και στη διαπίστωση της διαχείρισης ικανότητας των ΔΕΥΑ.

Αναφερόμενος στην επιλογή της Ρυθμιστικής Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την εποπτεία του νερού,  ανέφερε εμφατικά ότι η εν λόγω αρχή, οριακά σήμερα ανταπεξέρχεται των καθηκόντων της λόγω υποστελέχωσης.

«Θα πάμε λοιπόν σε μια Αρχή, η οποία ξαφνικά θα αποκτήσει νερά, απορρίμματα, και αποχετεύσεις, χωρίς επαρκές προσωπικό, εμείς όμως θα αναζητούμε άμεσα το δίκιο μας ή και λύσεις στα προβλήματά μας, ανάμεσα σε αυτή την Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο», είπε ο κ. Παπαστεργίου, επαναλαμβάνοντας πως ο απαραίτητος έλεγχος και εποπτεία θα πρέπει να γίνεται από το ίδιο το Υπουργείο.