Δ. Παπαστεργίου: Η τεχνολογία πρέπει να δίνει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα

από Team MyPortal.gr
sms

Για την ανάγκη ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών σε λύσεις που θα λύνουν πραγματικά, καθημερινά προβλήματα μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Δημήτρης Παπαστεργίου, σε εκδήλωση του Υπερταμείου/Growthfund, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με θέμα «Σύγχρονες Συγκοινωνίες και Βιωσιμότητα των Πόλεων». Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως δεν έχει νόημα να «κάνεις τεχνολογία για την τεχνολογία» και στάθηκε αρχικά στα σημαντική χρήση του ψηφιακού βοηθού που υλοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 μέσα από τον οποίο -όπως είπε- δόθηκαν 1.2 εκατομμύρια απαντήσεις σε πραγματικά ερωτήματα πολιτών. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και σε διάφορες άλλες τεχνολογικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν πρόσφατα όπως η ειδική εφαρμογή για τις παραλίες ή τα ακαθάριστα οικόπεδα που αναπτύχθηκαν με τη χρήση ανοιχτών δεδομένων και έδωσαν, όπως είπε, λύσεις. Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στην συμφωνία για την απόκτηση από το Ελληνικό Κράτος έξι μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές θα «δίνουν λύσεις πετώντας πολλές φορές πάνω από την Ελλάδα», συμφωνία που υπογράφηκε στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Ο υπουργός πρόσθεσε πως συγκεκριμένη συμφωνία είναι αποτέλεσμα μιας αναζήτησης για λύσεις που θα μπορούν να βοηθήσουν και «την Πολιτική Προστασία, την Μετεωρολογία, την αντιμετώπιση Εκτάκτων και Ακραίων Φαινομένων, την διάβρωση των ακτών, την αγροτική παραγωγή αλλά και τον πολεοδομικό σχεδιασμό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Μπούρης, τόνισε πως ακόμη και η Κεντρική Αγορά, η οποία φαινομενικά δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με την τεχνολογία, στην πραγματικότητα, όπως όλες οι εταιρίες, θα είναι στο μέλλον μια τεχνολογική εταιρία. Ο κ. Μπούρης εξήγησε πως σήμερα το 75% των χιλιάδων οχημάτων που εισέρχονται στην αγορά καθημερινά ελέγχονται με τεχνολογία RFID, ενώ ανέφερε πως υπάρχει ειδική mobile εφαρμογή για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασομένων αλλά και σύστημα για την γρήγορη αποκαστάσταση της λειτουργίας της Αγοράς σε περίπτωση καταστροφικού γεγονότος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», Σταύρος Ασθενίδης, η τεχνολογία αυτή τη στιγμή είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη. Ο κ. Ασθενίδης εξήγησε πως τα έργα που η «Κοινωνίας της Πληροφορίας» υλοποιεί αφορούν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. Ο κ. Ασθενίδης μίλησε για απλοποίηση διαδικασιών μέσω της τεχνολογίας, ενώ περιέγραψε τα στοιχεία της ψηφιακής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που υλοποιείται, το e-justice, έργου που με κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των δικαστηρίων της χώρας όπως και κατά τόπους ψηφιακές υποδομές στα δικαστήρια της χώρας. Έργα που «είναι αντιληπτό τι σημαίνουν για τη δικαιοσύνη», όπως σημείωσε. «Το μεγάλο μας στοίχημα τώρα λοιπόν, είναι τα έργα τα οποία ωρίμασαν, συμβασιοποιήθηκαν, και τώρα υλοποιούνται, να υλοποιηθούν σωστά, στους χρόνους που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Ασθενίδης. «Το να έχεις τα βασικά σου έγραφα σε ένα application και να μπορείς μέσω αυτού να έχει τη διάδραση με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω μιας εφαρμογής για την ταυτοποίησή τους, είναι πραγματικά μια επανάσταση, γλυτώνεις χρόνο», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας».

Ο Νίκος Πετράκης, Country Manager, VISA Greece μίλησε για μια τεράστια αλλαγή παγκοσμίως στον χώρο την ψηφιακών πληρωμών, και τόνισε πως οι εξελίξεις που έχει δεχθεί ο κλάδος των ψηφιακών πληρωμών παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια «υποκινούμενες και υποβοηθούμενες κατά βάση από την τεχνολογία» είναι περισσότερες «από εκείνες που είχαμε δει τα προηγούμενα πενήντα χρόνια στον κόσμο των ψηφιακών πληρωμών», όπως χαρακτηριστικά, σημείωσε. «Ζούμε μια νέα επανάσταση στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών και ο τρόπος με τον οποίο συναλλασσόμαστε και διεκπεραιώνουμε αυτές της συναλλαγές αλλάζει, και θα αλλάξει δραματικά και τα επόμενα χρόνια και η τεχνολογία είναι ο καταλύτης για αυτό», εξήγησε ο κ. Πετράκης. Ο Country Manager, VISA Greece τόνισε πως χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, κάθε συναλλαγή φτάνει να έχει έως και 500 κριτήρια πριν εγκριθεί, κάτι στο οποίο συμβάλει και η ΤΝ και τα εργαλεία της με αποτέλεσμα μην επιτρέπονται έτσι οι παράνομες συναλλαγές. «Μόνο το 2023 χάρη στις τεχνολογίες αυτές αποτρέψαμε απατηλές πριν διεκπαιρεωθούν συναλλαγές αξίας 40 δις ευρώ σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Πετράκης.

Η κ. Γιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ τόνισε πως διεθνώς η ανάπτυξη του κλάδου της τεχνολογίας συμβαδίζει με την ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών. «Αυτό σημαίνει ότι για να αναπτυχθούμε σαν χώρα θα πρέπει να αναπτυχθούμε ψηφιακά» προσέθεσε η κα. Παπαρίδου που μετέφερε στοιχεία έρευνας του ΣΕΠΕ πριν από την περίοδο του κορονοϊου, στην οποία διαφαίνονταν πως μια ανάπτυξη της τάξης του 5% στον κλάδο αντιστοιχούσε σε 415.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Νούμερα που, όπως εξήγησε η κα. Παπαρίδου, μετά την πανδημία αποτυπώνονται στο δυνατότερό τους. Η Ελλάδα είναι ισχυρή σε νούμερα σε ό,τι αφορά τη διασυνδεσιμότητα στην κινητή τηλεφωνία, με 98% κάλυψη στην κινητή τηλεφωνία 5G, ενώ η χώρα έχει σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες και τη σχέση τους με τους πολίτες, εξήγησε η πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ. «Η τεχνολογία δίνει ανάπτυξη και την ανάπτυξη αυτή τη δίνει είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Πρέπει να την καταλάβουμε για να την αναγνωρίσουμε διότι διαφορετικά αυτό θα έχει επιπτώσεις παντού. Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι στο να δώσουμε στον κόσμο και να του παρέχουμε τα εργαλεία που ο ίδιος θα καταλάβει ότι τον βοηθούνε πραγματικά και αναπτύσσεται», τόνισε η κ. Παπαρίδου.

Τέλος, ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, διευθύνων σύμβουλος στο νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας περιέγραψε πως η ιδέα πίσω από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας προήλθε από το ότι πολλές τεχνολογίες που σήμερα όλοι χρησιμοποιούμε όπως π.χ το σύστημα εντοπισμού θέσης GPS ή ακόμη το ίδιο το Διαδίκτυο εφευρέθηκαν μετά από απαιτήσεις της ‘Αμυνας. Όπως εξήγησε, έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής τεχνολογίας «πρώτα από όλα για να καλύψει τις ανάγκες των ΕΔ και δεύτερον για το λανσάρισμα προϊόντων στον ιδιωτικό τομέα». Το ΕΛΚΑΚ θα συνδέσει έτσι «τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΕΔ με το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας ώστε να το αναπτύξουμε προς αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.