Δ. Παπαδημούλης: «Απαιτείται μια πλατιά συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα επανακαθορίσει τους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς στην ΕΕ»

από Team MyPortal.gr
sms

«Απαιτείται ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο, μια πλατιά συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα επανακαθορίσει τους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς στην ΕΕ».

Αυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «La Razon.

Kάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο κοινωνικής δικαιοσύνης το 50% των κρατών-μελών της ΕΕ

Επικαλούμενος στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει πως «το 50% των κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκεται κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης, με την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία να βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις», προσθέτοντας ότι «συγκριτικά με το 2008, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ενώ αυτό που παρατηρείται, συνολικά για την Ευρωζώνη, είναι μια κατάσταση στασιμότητας».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα κράτη του νότου

Ο «ευρωπαϊκός νότος έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιφέρεια της ΕΕ, με όλες τις χώρες να έχουν βιώσει με επώδυνο τρόπο την οικονομική κρίση», σημειώνοντας ότι «η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, και κατά συνέπεια η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, περνά μέσα από ένα προοδευτικό πλέγμα πολιτικών και από μια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών».

Συμπλήρωσε, ότι είναι «προκλητικό και βαθιά αντιδημοκρατικό το γεγονός ότι αποκαλύπτονται τα Paradise Papers και η τεράστια φοροδιαφυγή, τη στιγμή που ένα πολύ μεγάλο τμήμα των Ευρωπαίων πολιτών βιώνει συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ