Δ. Κυριακίδης: Η πανδημία δεν μας εξέτρεψε από τους βασικούς μας στόχους

από Team MyPortal.gr
sms

Στη διαχείριση της πανδημίας και τις προτεραιότητες της διοίκησής του αναφέρεται σε συνέντευξη του στο MyPortal.gr ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης.  Παρουσιάζει τα έργα και τις δράσεις που δρομολογήθηκαν και προωθούνται και αυτές που σχεδιάζονται και κάνει ειδική αναφορά στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναφορικά με την κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς.  Χαρακτηρίζει «ευλογία» για την αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τάσσεται κατά της απλής αναλογικής σημειώνοντας πως ο νέος νόμος που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών θα ισχυροποιήσει την εντολή των δημοτών και θα επιτρέψει της δημοτικές διοικήσεις να ασχοληθούν απερίσπαστα με τα προβλήματα του τόπου τους.

 Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαντώνη

 

Πως είναι η κατάσταση στο Δήμο Κιλκίς όσον αφορά τον κορωνοϊό;

Είχαμε πάρει μια βαθιά ανάσα μετά το μαύρο Νοέμβρη που ζήσαμε θρηνώντας πολλές ανθρώπινες απώλειες στην περιοχή μας αλλά την τελευταία εβδομάδα διαπιστώνουμε δυστυχώς από την επίσημη καταγραφή του ΕΟΔΥ ότι υπάρχει μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η γειτνίαση με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι μια πολύ πιθανή εξήγηση για την επιδημιολογική επιβάρυνση  υπό την έννοια της καθημερινής διακίνησης δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων στο  Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, παρατηρούμε ότι ο ιός μπαίνει στα σχολεία με μεμονωμένα κρούσματα μαθητών αλλά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας   διακόπτονται τα μαθήματα στην τάξη. Η κατάσταση είναι ανησυχητική  και κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει την οδύνη του πρόσφατου παρελθόντος. Υφιστάμεθα όλοι μας τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων, την κόπωση, την κοινωνική απομάκρυνση, την ανεργία, την νέκρωση κάθε οικονομικής δραστηριότητας στο τομέα της εστίασης. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε, τώρα ειδικά που με τους εμβολιασμούς βρισκόμαστε λίγα μέτρα πριν από την έξοδο του τούνελ. Επιμένω, συνεπώς, ότι η πιστή τήρηση των υγειονομικών κανόνων είναι μονόδρομος.

 

Ως Δήμος τι μέτρα παίρνετε για τον περιορισμό του ιού;

Έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν για να θωρακιστούμε έναντι της πανδημίας με μια δέσμη υγειονομικών μέτρων που αφορούν την προστασία του γενικού πληθυσμού, τους εργαζόμενους του Δήμου Κιλκίς, τις ευπαθείς ομάδες και τις σχολικές μονάδες. Από προληπτικές απολυμάνσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις και στο δημόσιο εν γένει χώρο, από υγειονομικό υλικό που διατέθηκε εκεί που έπρεπε, από στήλες θερμομέτρησης σε δημόσια κτήρια και σχολεία μέχρι και την προμήθεια επτακοσίων τάμπλετς για την διευκόλυνση του εκπαιδευτικού έργου σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας. Συνεργαστήκαμε με τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid tests με γεωγραφική κάλυψη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας ενώ προνοήσαμε και αναλάβαμε τη δαπάνη για μοριακά τεστ στους δημοτικούς υπαλλήλους.  Έγιναν πολλές και στοχευμένες ενέργειες για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά και για τη στήριξη των δευτεροβάθμιων δομών περίθαλψης. Πριν από είκοσι μέρες ολοκληρώσαμε μια γενναία δωρεά με αναπνευστήρες και Bipap  στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς ύψους 25.000ευρώ ενώ είχε προηγηθεί άλλη μια υγειονομική χορηγία αξίας 37.000ευρώ στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Κιλκίς και Δοϊράνης. Προσπαθούμε με κάθε προσφερόμενο τρόπο να βοηθήσουμε  και τους υγειονομικούς αναγνωρίζοντας τη σκληρή μάχη που δίνουν καθημερινά για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η πορεία χαλάρωσης των μέτρων, τι ζητάτε ως Δήμαρχος από την Κυβέρνηση;

Δεν είμαι ο ειδικότερος, για να δώσω τη σωστή συμβουλή σε μια τέτοιου μεγέθους υγειονομική κρίση πόσο μάλλον όταν τη συντηρεί ο αστάθμητος παράγοντας του απρόβλεπτου. Όταν ο υγειονομικός χάρτης αλλάζει χρώματα με εκπληκτική ταχύτητα και τα επιδημιολογικά φορτία είναι υψηλά είναι ανορθολογικό να απαιτεί κανείς χαλάρωση των μέτρων. Από την κυβέρνηση περιμένω ετοιμότητα. Να αναπτύξει το σχέδιό της και να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη ώστε την επόμενη μέρα της πανδημίας η μετάβαση στους οικονομικούς και κοινωνικούς ρυθμούς ζωής να είναι ομαλή.

 

Τι πιστεύετε για το νέο νόμο στην αυτοδιοίκηση, και ποια θα είναι η επόμενη μέρα στους δήμους;

Η απλή αναλογική απέτυχε ως εκλογικό σύστημα γιατί ήταν μια άνωθεν επιβαλλόμενη πολιτική βούληση που εξυπηρετούσε περισσότερο κομματικούς συσχετισμούς παρά τις πραγματικές απαιτήσεις της Αυτοδιοίκησης. Σας θυμίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένη πολιτική διαβούλευση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ, με την ΕΝΠΕ και ότι οι Δήμαρχοι στη συντριπτική τους πλειονότητα απέρριψαν τις ρυθμίσεις του Κλεισθένη. Στην πράξη δικαιώθηκαν αφού ο Κλεισθένης οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην αιχμαλωσία της πλειοψηφίας, στην  ακυβερνησία των Δήμων, κάτι το οποίο ευτυχώς αποφεύχθηκε χάρη στις τροποποιήσεις που έφερε η νέα κυβέρνηση και στην ενίσχυση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής. Είμαι υποστηρικτής του ενισχυμένου πλειοψηφικού συστήματος γιατί πιστεύω στη στιβαρότητα της διακυβέρνησης των Δήμων, στην αποτελεσματική διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Ας μη λησμονούμε ότι το μοντέλο της ενισχυμένης αναλογικής είναι πιο συμβατό με την κουλτούρα των πολιτών και με την πολιτική παράδοση του τόπου μας.  Η συνθήκη αυτή δεν αποκλείει βεβαίως τις συνεργασίες με άλλα παραταξιακά σχήματα ή με μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους στη βάση αποδοχής και προώθησης αξιόπιστων προτάσεων προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών και εδώ βρίσκεται η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά και της αυτοδιοικητικής μας ωριμότητας. Το λέω από πείρα γιατί στο Δήμο μας έχει διαμορφωθεί μια στέρεα βάση  συνεργασιών που αποτυπώνεται με ευρεία συναίνεση στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Διοίκησης αγγίζοντας σχεδόν τα όρια της ομοφωνίας.  Με την νέα νομοθετική ρύθμιση του εκλογικού συστήματος, η επόμενη μέρα στους Δήμους ισχυροποιεί την εντολή της ετυμηγορίας των δημοτών και θα δώσει τη δυνατότητα στους Δημάρχους, στις Δημοτικές Διοικήσεις, να ασχοληθούν απερίσπαστα με τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής τους και να δώσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι του Δήμου το επόμενο χρονικό διάστημα;

Η στοχοθεσία της Δημοτικής Αρχής κατευθύνεται σε μεγάλα έργα υποδομής τα οποία έχει ανάγκη η περιοχή μας και δίνουν ταυτότητα αυτοπεποίθησης στο Δήμο μας. Θέλουμε έναν Δήμο ανοιχτό, σύγχρονο και φιλικό στον πολίτη που θα απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες και δημόσια αγαθά. Η ψηφιοποίηση βασικών υπηρεσιών του Δήμου Κιλκίς, εν καιρώ πανδημίας, ευθυγραμμίζεται με την αντίληψη αυτή. Η ανανέωση του στόλου οχημάτων κατά 70% του Δήμου μας με την αγορά είκοσι πέντε νέων μηχανημάτων έργου και οχημάτων από το ‘’Φιλόδημο’’ και από δημοτικά έσοδα προϋπολογισμού 1.793.000 ευρώ  ανταποκρίνονται στο στόχο για αποδοτικότερες υπηρεσίες στην καθημερινότητα της πόλης, στην καθαριότητα, στην ύπαιθρο, στην αγροτική οδοποιία. Θέλουμε έναν Δήμο ελκυστικό στον πολίτη και στον επισκέπτη με έργα που επηρεάζουν θετικά την ποιότητα ζωής του. Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, η εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης, οι αστικές αναπλάσεις και οι αντίστοιχοι εξοπλισμοί, οι αισθητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της πόλης και των χωριών μας είναι οργανικά στοιχεία της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλουμε για να αλλάξουμε επί τα βελτίω τη μορφή του τόπου μας αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορική του φυσιογνωμία, αξιοποιώντας το πολιτιστικό και αθλητικό μας απόθεμα. Με αυτές τις υποδομές θα υπηρετηθεί η εξωστρέφεια, η προσέλκυση τουριστικού ρεύματος στον Δήμο μας.

Έχουμε αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εντάξουμε στο πρόγραμμα  ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ – που πραγματικά το θεωρώ ευλογία για την ελληνική Περιφέρεια μετά από μια άνυδρη οικονομικά περίοδο για την Αυτοδιοίκηση – έργα και μελέτες που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ. Οι προτεραιότητες που ιεραρχούμε μέσα στο τρέχον έτος είναι η νέα περιμετρική οδός στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, η κατασκευή οργανωμένου αθλητικού πυρήνα κοντά στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, η ανακαίνιση του κτηρίου της παλαιάς Νομαρχίας Κιλκίς η εγκατάσταση σύγχρονου οδοφωτισμού, η ίδρυση δημοτικού πρατηρίου καυσίμων, η ηλεκτροκίνηση, η δημιουργία Πράσινων Σημείων. Είναι μεγάλα τα έργα αυτά και θα μας απασχολήσουν επισταμένα ως μελέτες, ως κατασκευές και ευελπιστώ ότι τα περισσότερα από αυτά θα τύχουν θετικής υποδοχής από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Κάνοντας έναν απολογισμό ποια είναι τα συν και ποια τα πλην δυο χρόνια μετά την νίκη σας στις εκλογές;

Η αποτίμηση έχει πολλά  θετικά σημεία. Πιστεύω ότι βάλαμε γερές βάσεις στη διοικητική λειτουργία του Δήμου και στον έγκαιρο προγραμματισμό έργων και υποδομών. Στοιχίσαμε τις προγραμματικές μας θέσεις με την πράξη και έχουμε ήδη πετύχει μια αρκετά ικανοποιητική ισορροπία στα έργα για τα οποία δεσμευθήκαμε. Είμαστε από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων που δεν έχουμε Δικαστικό Μέγαρο και οι δικαστικές υπηρεσίες στεγάζονται σε εντελώς ακατάλληλους χώρους. Αναλάβαμε αποφασιστική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Υποδείξαμε δημοτικό ακίνητο το οποίο ήταν συνιδιοκτησία με ιδιώτες και οι νομικές παράμετροι ήταν πολυδαίδαλες για το ξεκαθάρισμά του, το αποδώσαμε καθαρό στην περιουσία του Δήμου  και παραχωρήσαμε δημοτική έκταση 2.450 τ.μ. στο ΤΑΧΔΙΚ με σκοπό την ανέγερση δικαστικού κτηρίου. Χθες, στη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, πληροφορήθηκα με μεγάλη χαρά ότι το Δικαστικό Μέγαρο εντάσσεται ως μελέτη και κατασκευή στο Ν. 3389/2005 με θετική εισήγηση των Υπουργών  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία συνηγορεί και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.  Επιτέλους, με τη θετική συμβολή του Δήμου, του Κιλκισιώτη Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς η  στεγαστική αποκατάσταση της Δικαιοσύνης γίνεται πράξη. Αξίζει δίκαιος έπαινος σε όλους όσοι εργάστηκαν πολύ σκληρά και μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να δρομολογηθεί οριστικά και αμετάκλητα ένα έργο, το οποίο για τρεις δεκαετίες είχε προσλάβει τα χαρακτηριστικά του μύθου! Είμαι ικανοποιημένος γιατί ο Δήμος Κιλκίς διεκδίκησε με το σπαθί του και εκτινάχθηκε πρώτος στη χρηματοδοτική λίστα του ‘’Τρίτση’’ με τα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ, την αντικατάσταση δηλ. του δικτύου ύδρευσης από αμίαντο 35 χωριών και μέρους της πόλης του Κιλκίς με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση πενήντα επτά αντλιοστασίων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την τοποθέτηση 10.350 έξυπνων υδρομέτρων. ‘’Τρέξαμε’’ έργα συντήρησης  στη σχολική στέγη, οδοποιίας, ανακαινίσαμε όλους τους παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, υλοποιούμε ένα σύνολο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, εμπλουτίζουμε συνεχώς την ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου μας, βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Ακόμη και η αρνητική εκδοχή δηλαδή επί της ουσίας η πανδημία δεν μας εξέτρεψε από τους βασικούς μας στόχους. Ναι, επηρέασε τον τρόπο της διοικητικής λειτουργίας μας που επιταχύνθηκε για να προστατεύσουμε λόγω και έργω τη δημόσια υγεία αλλά σ’ αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης δουλέψαμε πιο οργανωμένα, πιο επίμονα για το Δήμο μας.