«Υπάρχουν συμφέροντα που δεν είναι ευτυχή με μία σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της ΝΔ, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από το κόμμα αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS εναντίον στόχων μέσα στη Ρωσία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό που έγινε με τον κ. Σαμαρά είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά από την άλλη, πρόκειται για μια αναπόφευκτη εξέλιξη, με δεδομένη αυτήν την αδιανόητη μομφή περί μειοδοσίας, την οποία εκτόξευσε ο πρώην πρωθυπουργός μέσω Γεραπετρίτη, συνολικά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Θα σας έλεγα ακόμη και για τον Κύπριο Πρόεδρο, τον κ. Χριστοδουλίδη. Είναι μια μομφή την οποία κανείς δεν μπορεί να κάνει δεκτή. Και γι’ αυτό υπογραμμίζω ότι είναι αδιανόητη (…). Υπάρχουν συμφέροντα, ας το πούμε έτσι, που δεν είναι ευτυχή, με μια σταθερή, δυνατή, ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση και θα είχαν περισσότερο χώρο για να ενεργήσουν σε μια πιο διασπασμένη κατάσταση. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνει ο καθένας. Επειδή ζούμε σε αυτόν εδώ τον κόσμο και όχι σε έναν αγγελικό κόσμο, είναι προφανές ότι η ισχύς Μητσοτάκη ενοχλεί κάποιους», επισήμανε.
Δεν υπάρχει καμία κίνηση από κανέναν να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση
Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία, ο Δημήτρης Καιρίδης πρόσθεσε «Δεν υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης. Δεν υπάρχει καμία διάθεση από κανέναν να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Και το είδατε αυτό πολύ εμφατικά με τις τοποθετήσεις ακόμα και στελεχών που ήταν κοντά στον κ. Σαμαρά (…)».
Η κίνηση του Τζο Μπάιντεν εγκλωβίζει και τον Ντόναλντ Τραμπ
Αναφορικά με την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να δώσει το «πράσινο φως» στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους αμερικανικούς πυραύλους – και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς – εναντίον της Ρωσίας, ο Καιρίδης είπε χαρακτηριστικά το εξής:
«Γίνεται ένα παιχνίδι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ένα πολιτικό σκάκι εδώ. Ο Τραμπ αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου και σε αυτό το διάστημα ο Μπάιντεν – απελευθερωμένος ενδεχομένως, δεν έχει και την πίεση πια των εκλογών, το Δημοκρατικό Κόμμα ηττήθηκε κατά κράτος – να κάνει αυτές τις ενέργειες.
Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται μία προσπάθεια ενίσχυσης των Ουκρανών επί του πεδίου, ώστε να έχουν ισχυρότερη φωνή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα φέρει ο Τραμπ.
Εγώ έτσι το ερμηνεύω δηλαδή ότι μετά τις 20 Ιανουαρίου θα γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια από τους Αμερικανούς να τελειώσουν και όσο πιο ισχυροποιημένη είναι η Ουκρανία, αν έχουν κάποιες ήττες οι Ρώσοι θα είναι πιο εύκολη εν τέλει και η διαπραγμάτευση. Που όμως, ας μη γελιόμαστε, δεν θα είναι εύκολη».