Χρυσός: Μικρή υποχώρηση στα 2.337,35 δολάρια η ουγγιά

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Τρίτη, παραμένοντας σε ένα στενό εύρος συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 2.300 δολαρίων, καθώς η πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου και η αναμονή των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό κράτησαν τους επενδυτές αρνητικούς απέναντι στο κίτρινο μέταλλο.

Αναλυτικά, η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε κατά 0,4% στα 2.325,56 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησαν κατά 0,3% στα 2.337,35 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 07:10 ώρα Ελλάδας.

Το κίτρινο μέταλλο έπεσε σε ένα εύρος συναλλαγών γύρω από το χαμηλό επίπεδο των 2.300 δολαρίων ανά ουγγιά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αμφιβάλουν ως προς την προοπτική της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2024.

Ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο ήταν κάπως ενθαρρυντικά, εξακολουθούσαν να δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν σχετικά μεθυστικές. Οι απροσδόκητα ισχυρές εκτυπώσεις του δείκτη διευθυντών αγορών για τον Ιούνιο προκάλεσαν επίσης ανησυχίες ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται αποκλειστικά στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών PCE, ο οποίος αποτελεί το χαρακτηριστικό δείκτη πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η μέτρηση αναμένεται την Παρασκευή και αναμένεται ευρέως να δείξει ότι ο πληθωρισμός θα ψυχρανθεί ελαφρώς, αλλά θα παραμείνει πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Τα υψηλά επιτόκια αποτελούν κακό οιωνό για τις αγορές μετάλλων, δεδομένου ότι αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε μη αποδοτικά περιουσιακά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλαπαρουσίασαν μεικτές τιμές την Τρίτη, αλλά κινούνταν επίσης εντός των πρόσφατα καθιερωμένων διαστημάτων διαπραγμάτευσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 1.016,55 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι υποχώρησαν κατά 0,1% στα 29,817 δολάρια ανά ουγγιά.

Μικρή αύξηση για τον χαλκό

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν την Τρίτη, ανακάμπτοντας οριακά από τις πρόσφατες απώλειες.

Ωστόσο, το κλίμα απέναντι στο κόκκινο μέταλλο εμποδίστηκε από τις ανησυχίες σχετικά με τον κορυφαίο εισαγωγέα του, την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χαλκό στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 9.703,50 δολάρια ανά τόνο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χαλκό ενός μήνα αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 4,4413 δολάρια ανά λίβρα.